CORONAVIRUS

Què es pot fer i què no es pot fer en el confinament

La pandèmia obliga els ciutadans a aïllar-se i a complir les restriccions sanitàries per evitar la propagació del virus

zentauroepp52751826 metro bcn200312131339

zentauroepp52751826 metro bcn200312131339

2
Es llegeix en minuts
Begoña González
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El coronavirus ha obligat a decretar l’estat d’alarma a tot Espanya i el confinament dels ciutadans. A Catalunya, el Govern ha demanat «responsabilitat» i «compromís» a la societat per complir les restriccions sanitàries i així evitar la propagació de la pandèmia.

¿Què significa estar confinat?

El confinament és una mesura extraordinària i d’emergència presa pel govern d’un territori per la qual es decreta el tancament d’establiments de lleure, turístics i culturals, i en què es restringeixen els desplaçaments de la població de la zona confinada a moviments de caràcter laboral, assistencial, emergència o aprovisionament de menjar o productes farmacèutics.

¿Puc sortir al carrer?

Sí. Malgrat que la recomanació de les autoritats és que es passi el màxim temps possible a les cases, es podrà sortir al carrer per comprar aliments, productes de primera necessitat com medicaments, cuidar persones especialment vulnerables i per acudir a centres sanitaris si ho necessiten. 

¿Es pot treballar?

Sí. Es pot treballar des dels domicilis amb teletreball i, en el cas del personal sanitari, farmacèutic o empleats de les botigues d’aliments, es podrà anar a treballar amb normalitat, tot i que extremant les mesures d’higiene i protecció personal. 

¿Es pot visitar la família? 

No és recomanable. El confinament limita els moviments dels veïns dins dels seus municipis i han de reduir-se al màxim els contactes entre persones per evitar propagar el virus en la mesura possible. 

¿Es pot anar a la segona residència?

No està permès i hi ha sancions previstes per a aquests casos.

¿Es pot anar a comprar amb menors a càrrec si no hi ha ningú més al domicili?

S’ha de demanar a algú que us faci arribar els aliments o productes bàsics o fer la compra a través de mitjans electrònics. Si no és possible, s’ha d’evitar que entrin als establiments comercials.

¿Es pot desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat?

Sí, entenent que es tracta d’atendre un menor. 

¿Es pot fer la compra per a persones que no poden fer-la per elles mateixes?

Sí, però quan s’entregui, no hi pot haver contacte i cal mantenir la distància entre un i dos metres.

¿Es pot estar als espais comunitaris de l’edifici on visc?

No. És un espai privat d’ús públic. Només s’hi pot anar de forma individual i per fer tasques com, per exemple, estendre la roba.

¿Hi ha algun certificat de mobilitat?

S’ha elaborat un certificat de declaració autoresponsable que facilita demostrar que el desplaçament s’ajusta a les restriccions de l’estat d’alarma. Està disponible a la web d’Interior i els Mossos d’Esquadra i les policies locals en tindran còpies impreses. No obstant, no és obligatori. Per als que tenen certificat de treball, des d’Interior han indicat que és complementari i no substituïble al que emeti l’empresa. També estan treballant en una eina digital perquè puguin tenir-lo tots aquells ciutadans que no tenen impressora a casa.

¿Què passa si s’incompleix el confinament?

Notícies relacionades

Se sancionarà el comportament. No complir les directrius de la reclusió o incomplir les normes i ordres dictades pel govern és considerat desobediència, un delicte que pot portar sancions econòmiques i, fins i tot, tenir un recorregut judicial.