COMPAREIXENÇA A LA MONCLOA

El coronavius canvia la política espanyola

Sánchez no descarta escenaris i demana recolzament per a uns Pressupostos «extrasocials»

Cs s'obre a recolzar els comptes i Torra accepta reunir-se amb la resta de presidents

undefined52756574 10 03 2020 el presidente del gobierno  pedro s nchez  econom200312175438

undefined52756574 10 03 2020 el presidente del gobierno pedro s nchez econom200312175438 / Ricardo Rubio - Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

La legislatura va tornar aquest dijous al quilòmetre zero, com si els fonaments del mapa polític construït en la investidura fossin assolats per una pandèmia de coronavirus que tot ho canvia i que obre la porta a una nova lògica de forces, a un nou codi. Pedro Sánchez semblava ser ben conscient d’aquest nou escenari, quan va comparèixer en la seva hora més difícil com a president, amb la incertesa –encara– de no saber quants membres del seu Govern estan infectats, però determinat a transmetre que el país superarà aquesta crisi per dura que sigui. No va aclarir horitzons, no va descartar mesures més dràstiques, com les que suggereix el PP (llei de seguretat nacional) o la que reclama Vox (declaració de l’estat d’alarma). No obstant, va donar a entendre que les conseqüències econòmiques seran greus i va demanar a l’oposició que, en aquest moment d’angoixa, doni suport a uns Pressupostos Generals de l’Estat «extrasocials», d’unitat, per poder protegir els més afectats pel maremagnum que s’acosta.

Va fer la crida unes hores després que Ciutadans es mostrés disposat a recolzar els comptes públics, cosa que faria innecessari el recolzament d’ERC, gairebé un somni per a Sánchez: adeu al cordó sanitari dels taronges i adeu al fet de dependre de l’agenda independentista. En el súmmum de l’inesperat, pressionat per l’impacte social del coronavirus, Quim Torra va confirmar que s’asseurà, per primera vegada, juntament amb la resta de presidents autonòmics, tot i que sigui en format virtual, en la reunió d’aquest dissabte per abordar la crisi. Mentrestant, les eleccions basques i gallegues estan en l’aire.

La sensació d’excepcionalitat  s’ha apropiat del país, de la política, i fins i tot de la compareixença del mateix Sánchez. Va haver de dur-la a terme a la sala de premsa de la Moncloa buidada de periodistes pels rigors de la prevenció. Les preguntes van arribar per escrit o per vídeo, una cosa que li va permetre surfejar les qüestions més compromeses.

¿Adaptarà els seus Pressupostos per obtenir el suport de l’oposició? «El Govern ha demanat al Parlament que permeti tramitar uns Pressupostos que si abans eren necessaris ara són més necessaris que mai. Han de ser extrasocials per les conseqüències en l’estat del benestar, per protegir els damnificats», va dir, per confirmar que «en les pròximes setmanes» demanarà als grups que recolzin els comptes públics en un moment crític per al país.

Nou ventall

No va dir fins on estava disposat a moure’s del seu projecte per aconseguir l’aval. No obstant, el ventall possible de sumes ha canviat. Fins ara Sánchez depenia de l’abstenció  dels tretze diputats d’ERC. Aquest dijous, la nova líder de Cs, Inés Arrimadas, va oferir els seus deu diputats per recolzar un projecte d’excepció, sempre que incloguin 10.000 milions d’ajuts pel coronavirus i no apugin impostos. A Sánchez li sortirien els comptes. S’ha de veure quant colla la crisi del coronavirus a la resta de partits i fins on afecta el temps mort a Galícia i Euskadi: de moment se suspèn la precampanya i no està clar que es puguin celebrar les eleccions del 5 d’abril.

La clau catalana també varia. Torra ha accedit a participar per primera vegada en un fòrum multilateral amb la resta dels seus homòlegs i Sánchez, aquest dissabte. La reunió es farà per videoconferència i amb el president present forçat per la gravetat de la situació, però és de gran simbolisme.

En la baralla política entra l’exigència de mesures més dràstiques per part de l’oposició, però Sánchez no revela escenaris. Ni si arribarà a tancar-se la Comunitat de Madrid ni si s’aprovaran més restriccions.  «La situació no és estàtica. El Govern prendrà les decisions que hagi de prendre quan calgui i on calgui». Estaran basades en el que ens digui la comunitat científica i els experts. Això és el que puc traslladar en aquest moment», va dir.

Pablo Casado no en va tenir prou. El líder del PP creu que Sánchez ha posat «tiretes» a una «hemorràgia» i li demana que agafi «el toro per les banyes». En una compareixença a última hora de la tarda, va suggerir que s’apliqui la llei de seguretat nacional perquè el Govern tingui el «comandament únic». Vox va anar més enllà. «¡Decreti l’estat d’alarma i posi tots els recursos a aturar la pandèmia!», li va exigir el seu líder, Santiago Abascal, des de Twitter.

«Cap discrepància»

Notícies relacionades

El Govern no vol avançar escenaris i mira de transmetre calma enmig de la sensació d’incertesa. El gabinet de Sánchez sap bé que en una crisi d’aquesta magnitud la unitat puntua i l’esbronc polític resta. Potser per això va renunciar a entrar en la confrontació. ¿És cert que hi ha xocs amb l’executiu regional d’Isabel Díaz Ayuso? No preveig cap discrepància amb el govern autonòmic. La coordinació està sent molt positiva, franca i encoratjadora».

Amb aquesta crida a la unitat es va dirigir al país per demanar «disciplina social» als ciutadans i va assegurar que el país ha de sentir-se protegit. «Són moments molt difícils, però els superarem», va assegurar, «per vèncer el virus és essencial la responsabilitat i la disciplina social. Cada ciutadà ha d’extremar la cura de la seva pròpia salut. Cada ciutadà s’ha de cuidar per cuidar-se dels altres, protegir-se per protegir els altres», va dir.