ELS COMICIS AUTONÒMICS

Feijóo consideraria «raonable» ajornar les eleccions del 5 d'abril pel coronavirus

El president de la Xunta remarca que «no s'ha de posar en risc la salut pública» i avança que trucarà a Urkullu

zentauroepp52714952 graf4821  lugo  10 03 2020   el presidente del ppdeg  albert200310230942

zentauroepp52714952 graf4821 lugo 10 03 2020 el presidente del ppdeg albert200310230942 / Eliseo trigo

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president de la XuntaAlberto Núñez Feijóo, obre la porta a plantejar l’ajornament  dels comicis autonòmics previstos per al 5 d’abril a Galícia. El candidat a la reelecció considera «raonable, prudent i aconsellable» sospesar aquesta possibilitat davant dels contagis pel coronavirus.

«No s’ha de posar en risc la salut pública d’una comunitat per unes eleccions», ha afirmat aquest dimarts el dirigent del PP després de presidir a Santiago la reunió de la comissió interdepartamental per al seguiment del coronavirus. Feijóo ha remarcat, no obstant, que qualsevol decisió s’ha de prendre «sense precipitar-se» i «en funció de l’evolució dels contagis i la seva incidència». «Hem de respectar el dret al sufragi de tots els ciutadans i que tots els processos democràtics se celebrin amb garanties», ha afirmat.

El president de Galícia ha precisat que, en tot cas, la qüestió d’un possible ajornament electoral «no s’ha tractat» en la reunió d’aquest dimarts i que, a una setmana de l’inici de la campanya electoral, «hi ha temps per seguir analitzant-ho».

Preguntat sobre la influència que una eventual suspensió de les eleccions gallegues podria tenir a Euskadi, el candidat popular, que ha fet una crida a la «calma», ha avançat que trucarà al lendakari, Iñigo Urkullu.

Preveure l’«ona expansiva»

Notícies relacionades

Les situacions de les dues comunitats, ha assenyalat, són diferents, amb una incidència de 8,93 casos per cada 100.000 habitants al País Basc davant els 0,99 de Galícia. Tot i així, va afegir, «no es pot garantir que la incidència continuï sent la mateixa», per la qual cosa s’ha «d’estudiar la previsió d’ona expansiva» del virus.

El president gallec ha afegit que sí que està tenint lloc «amb normalitat» el contacte entre els responsables de Sanitat dels executius basc i gallec «per preocupació, per proximitat» i perquè els dos territoris es troben «en una situació de convocatòria electoral».