MESURES CONTRA LA PROPAGACIÓ

La Generalitat Valenciana ajorna les Falles i la Magdalena pel coronavirus

El govern valencià aposta per celebrar les festes «quan la situació ho permeti» però no dona una nova data

Ximo Puig demana comprensió davant d'una decisió en la qual s'ha prioritzat la salut i les evidències científiques

fallas-aplazadas / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

La Generalitat valenciana ha anunciat durant la nit d’aquest dimarts l’ajornament de les Falles i de la Magdalena que havien de començar aquest cap de setmana com a mesura per mirar de contenir l’expansió del coronavirus i el president Ximo Puig ha expressat el seu desig que es puguin celebrar «quan la situació ho permeti» perquè creu que les mesures permetran fer-ho.

Després de dues hores de reunió del comitè que s’ha creat al País Valencià per coordinar les mesures contra l’expansió del virus, Puig ha dit que miren d’evitar l’arribada a València i Castelló de milers de persones de les zones més afectades i ha comparat la decisió amb la suspensió del Carnaval de Venècia o del Mobile World Congress de Barcelona.

«Ho fem per responsabilitat, per indicació dels responsables tècnics i en virtut de l’interès general», ha indicat. El president ha remarcat que «la prioritat absoluta és protegir la salut dels valencians i les valencianes» i també ha remarcat que es tracta de «mesures coordinades amb el Ministeri de Sanitat», el qual posa ara el punt de mira en les celebracions de la Setmana Santa.

«La responsabilitat i la prudència han de guiar-nos, evitem l’alarmisme i confiem en els experts», ha reclamat Puig. La suspensió, que feia setmanes que sobrevolava la ciutat, arriba quan en el cas de València ja s’han celebrat una desena de mascletades (en les quals milers de persones es reuneixen a la plaça de l’ajuntament) i altres actes multitudinaris.

Aquest mateix dimarts es va disparar la que serà, de moment, l’última ‘mascletà’ i als carrers de la ciutat ja estaven disseminats milers de ninots que esperaven la ‘plantà’ que havia de culminar-se dissabte que ve i que ja no se celebrarà.

Notícies relacionades

Serà la sisena vegada en la qual se suspenen les Falles des que van començar a plantar-se de manera continuada i la primera que no se celebren des de la Guerra Civil. Només aquest conflicte (que les va anul·lar tres anys), la Guerra de Cuba i una plantada de les comissions el 1886 per un augment de les taxes per plantar monuments i mirar així d’apaivagar-los, havia fet anul·lar les festes de la capital valenciana, que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

L’impacte de la decisió s’espera que sigui molt important, tant a nivell social (només a la ciutat de València hi ha 385 comissions falleres i prop de cent mil fallers) com econòmic, ja que en les últimes edicions la ciutat ha rebut gairebé un milió de visitants. Bastants comissions compten també amb els seus ingressos en les revetlles en aquestes dates per pagar els artistes fallers i moltes de les seves despeses.