PSOE i Podem acorden frenar els desnonaments per impagament del lloguer

La Moncloa subratlla, després dels últims frecs, que Calvo i Iglesias han treballat «mà a mà»

zentauroepp52360852 pedro sanchez calvo iglesias200219133714

zentauroepp52360852 pedro sanchez calvo iglesias200219133714 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

PSOE Unides Podem van decidir ahir ampliar l'acord de coalició que van firmar fa uns mesos per incloure una nova mesura: posar fre als desnonaments per impagament del lloguer. Segons fonts de la Moncloa, la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias han treballat «mà a mà perquè aquest nou punt es pugui introduir en l'acord de Govern» amb l'objectiu de «prendre mesures per posar fre a una altra xacra social que pateix» Espanya.

Segons van explicar, serà en el marc de la reforma ja prevista de la llei d'arrendaments urbans on s'inclouran mesures «per evitar aquest tipus de desnonaments, especialment aquells que es donen en zones de mercat de lloguer tensat i per grans tenidors de vivenda que es dediquen al mercat immobiliari». Una modificació legal que, de moment, no té data fixada al calendari de l'Executiu.

 

"Quan u té responsabilitats de Govern, el que val són els fets, no les promeses. Cal continuar treballant en més mesures, però aquests són uns primers fets que alleujaran la situació de milers de famílies que en el dia d'avui no estaven veient garantit el seu dret constitucional a la vivienda», va sentenciar Iglesias en un missatge publicat a Facebook.

Negociació econòmica 

A més, fonts de la Moncloa van ressaltar que des de la vicepresidència d'Iglesias també s'ha estat treballant de manera coordinada amb l'àrea d'economia que dirigeix Nadia Calviño com a vicepresidenta tercera d'Economia «per ampliar el termini de la moratòria de desnonaments hipotecaris i perquè més gent en situació de vulnerabilidad pugui acollir-s'hi».

El març del 2017, el Govern de Mariano Rajoy va posar en marxa una moratòria per tres anys. Ara, el Consell de Ministres bicolor pretén aprovar a curt termini una extensió de la pròrroga fins al 2024 i que, a més, afecta més gent. En aquest sentit, Iglesias va subratllar que les famílies monoparentals amb fill a càrrec passaran a engrossir el llistat de situacions de vulnerabilitat en què ja es troben víctimes de violència masclista, persones a l'atur o aquelles unitats familiars en les quals convisquin una o més persones que estiguin unides amb el titular de la hipoteca o el seu cònjuge per vincle de parentiu fins al tercer grau de consanguinitat o afinitat, i que es trobi en situació de discapacitat, dependència o malaltia greu.

Segons va detallar Iglesias, el gest del Govern arriba després que el líder dels morats mantingués fa unes setmanes una reunió amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. En l'escrit publicat en xarxes socials va apuntar que «el moviment pel dret a la vivenda va ser molt crític» amb el Govern i «va pressionar perquè es posessin sobre la taula compromisos de Govern que entenien que no eren sòlids». »Els agraeixo aquesta crítica i aquesta pressió que van exercir», va sentenciar. 

Reconciliación

L'anunci de l'Executiu recalcant la bona col·laboració entre Iglesias i Calvo es va produir després dels enfrontaments entre els dos partits durant la setmana passada a causa de la llei de violència sexual, de la decisió de l'Advocacia de l'Estat de  recórrer la sentència que obliga l'Estat a indemnizar la família del càmera de Telecinco mort a l'Iraq el 2003 José Couso i els frecs per la intenció dels d'Iglesias de crear una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats sobre les finances de Joan Carles I.

Más informació (Auto)

Título notícia (Auto)

Notícies relacionades

Título notícia (Auto)

Després d'una setmana de tensions entre socialistes i morats, el líder dels morats també va voler oferir una imatge de coordinació entre les dues formacions. «Vull donar les gràcies a la Vicepresidenta Primera, Carmen Calvo, a la Vicepresidenta Tercera, Nadia Calviño, al ministre [de Transports, José Luis] Ábalos i al president del Govern, [Pedro Sánchez], pel seu treball i per l'eficient coordinació que hem sigut capaços de desplegar per fer front a aquesta problemàtica», va assegurar en el missatge publicat.