eleccions basques

El PNB i el PSE podrien realitzar el pacte de Govern

Guanyarien escons i aconseguirien majoria absoluta al sumar 45 dels 75 parlamentaris, segons el Sociòmetre basc

GRA155. VITORIA, 22/11/2016.- El presidente del PNV, Andoni Otuzar (i), el lehendakari en funciones y candidato al cargo, Iñigo Urkullu, y la secretaria general del PSE-EE, Idoia Mendia, se estrechan las manos tras haber firmado hoy el acuerdo programático y de estructura de gobierno que hará posible que los dos partidos gobiernen durante los próximos cuatro años en Euskadi en coalición, una fórmula que nacionalistas y socialistas retoman 18 años después de haber compartido ejecutivo por última vez en el País Vasco. EFE/José Ramón Gómez

GRA155. VITORIA, 22/11/2016.- El presidente del PNV, Andoni Otuzar (i), el lehendakari en funciones y candidato al cargo, Iñigo Urkullu, y la secretaria general del PSE-EE, Idoia Mendia, se estrechan las manos tras haber firmado hoy el acuerdo programático y de estructura de gobierno que hará posible que los dos partidos gobiernen durante los próximos cuatro años en Euskadi en coalición, una fórmula que nacionalistas y socialistas retoman 18 años después de haber compartido ejecutivo por última vez en el País Vasco. EFE/José Ramón Gómez / José Ramón Gómez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PNB i el PSE guanyarien escons en les pròximes eleccions autonòmiques basques i aconseguirien majoria absoluta, segons el Sociòmetre basc, que també preveu una pujada d’EH Bildu, que es mantindria com a segona força, mentre que Elkarrekin Podem-IU i PP+Cs baixarien.

Segons aquesta enquesta, efectuada entre el 18 i el 26 de febrer amb un total de 1.750 entrevistes, Vox no aconseguiria cap representant al Parlament basc. D’aquesta manera, les eleccions les guanyaria el PNB a l’aconseguir 29 escons, un més que fins ara, seguit d’EH Bildu, amb 19, també un més.

El PSE-EE seria el partit amb un ascens més marcat, ja que guanyaria tres parlamentaris i passaria de 9 a 12, i es convertiria en la tercera força política, per davant d’Elkarrekin Podem-IU. La formació morada perdria precisament els mateixos tres escons que guanyen els socialistes, i com a cinquena força parlamentària se situaria la coalició PP+Cs, amb dos escons menys que els nou que tenien els populars en solitari.

Candidatures a les eleccions basques

Amb aquests resultats, si el PNB i el PSE mantinguessin la seva coalició de Govern, tindrien en la pròxima legislatura majoria absoluta al sumar 41 dels 75 parlamentaris, una situació que els permetria governar amb comoditat, a diferència dels 37 escons actuals, a falta d’un per a la majoria. Si s’unissin les tres forces d’esquerra –EH Bildu, Elkarrekin Podem i PSE-EE– per governar en un tripartit, com proposa Elkarrekin Podem, també sumarien majoria absoluta, amb 39 dels 75 escons.

Notícies relacionades

Els perdedors d’aquesta enquesta serien precisament les dues formacions que han canviat els seus candidats a ‘lehendakari’ respecte als anteriors comicis. La militància d’Elkarrekin Podem va elegir Miren Gorrotxategi com a candidata en lloc de Rosa Martínez, l’aspirant del corrent oficial de Podem Euskadi, fet que va provocar la dimissió del secretari general del partit morat, Lander Martínez, que es va produir el 27 de febrer, una vegada conclosa aquesta enquesta.

En aquestes eleccions, Equo no forma part de la candidatura d’Elkarrekin Podem-IU, com va ocórrer el 2016. En el cas del PP, la decisió de Pablo Casado de no donar suport a Alfonso Alonso com a candidat va derivar també en la seva dimissió –que va coincidir quan es feia aquesta enquesta– i en la designació de Carlos Iturgaiz com a aspirant a ‘lehendakari’. A més, com a novetat, el PP es presenta en coalició amb Ciutadans, formació que ha inclòs dos dels seus membres en llocs de sortida.