eleccions basques

Aitor Esteban fa una crida a reeditar l'Executiu PNB-PSE a Euskadi

«Al PNB creiem que ha funcionat raonablement el pacte de Govern i sembla que seria el més lògic», raona el portaveu del partit

aitor-esteban

aitor-esteban

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El portaveu del PNB al Congrés de Diputats, Aitor Esteban, considera «curiós» que la candidata a lendakari de Podem, Miren Gorrotxategi, hagi fet una crida a conformar un Govern d’esquerres a Euskadi amb PSE-EE i EH Bildu, quan té ministres i un vicepresident a l’Executiu central pels vots de la formació jeltzale.

En una entrevista concedida a TVE, Esteban ha apuntat que seria «lògica» una reedició del Govern Basc integrat per PNB-PSE a la Comunitat Autònoma Basca després del 5 d’abril, si es donen els números, perquè el pacte «ha funcionat raonablement bé».

Preguntat pel sondeig d’EiTB Focus, que apunta que els jeltzales podrien aconseguir 31 parlamentaris, amb un augment de tres, i aconseguiria amb el PSE-EE majoria absoluta per formar Executiu, el representant del PNB ha indicat que «les enquestes són enquestes» i cal veure «què succeeix».

Govern alternatiu al PNB

«Al PNB creiem que ha funcionat raonablement el pacte de Govern i sembla que seria el més lògic. Ara també et trobes que la candidata de Podem anuncia que, immediatament, l’endemà, si sumés juntament amb Bildu i amb el PSE, intentaria fer un Govern alternatiu al PNB», ha afegit.

Segons el seu parer, «crida l’atenció» que ho digui la candidata d’Elkarrekin Podem, «que té un vicepresident i uns quants ministres perquè el PNB va votar que sí». «És curiós que digui que cal fer un Govern d’esquerres com a Espanya. No ho sé, potser hi és per art màgic, aquest Govern allà», ha manifestat. Quant al PP, el dirigent jeltzale ha considerat que «la forma de tractar» la crisi del partit i la substitució d’Alfonso Alonso per Carlos Iturgaiz com a candidat a lendakari «no va ser la més afortunada».

«Va fer la sensació de ser un ‘ordeno i mano’ des de fora de la mateixa organització basca. Per tant, sí que crec que hi ha una sensibilitat de gent que té una trajectòria molt llarga des del PP basc que, segurament, s’han sentit dolguts, i no sé com això pot reflectir-se en el terreny electoral», ha afegit. En tot cas, ha apuntat que el PP a Euskadi «no està en la seva millor situació».

Vots per al PNB

Aitor Esteban creu que podrien anar a parar vots dels populars al PNB, però també de Podem, del PSE-EE o «algun menys de Bildu», perquè el sufragi dels ciutadans «és lliure». «En alguns casos i cada vegada amb més freqüència, es mou d’unes eleccions a unes altres», ha afegit.

Notícies relacionades

En tot cas, ha apuntat que la recerca «no s’abandona i se seguirà», però discrepa que hagi sigut «un desastre de gestió». «Em sembla que ha sigut un problema important, al qual ha hagut de respondre’s de manera inesperada, coordinadament, i les coses s’han anat fent dins de les dificultats que comportava, per exemple, controlar els incendis, etc., en un abocador d’aquestes característiques, assegurant la seguretat dels treballadors que havien de prendre totes aquestes mesures per tornar a una normalitat», ha indicat.

Segons ha explicat, «s’ha actuat, es continua actuant i el problema està encarrilat». Preguntat per si això pot tenir incidència en les pròximes eleccions autonòmiques basques, ha apuntat que «mai se sap el que pot passar». Al seu judici, «el que la gent té al pensament és una valoració global i de sensacions de les tasques, de la gestió i actuacions d’uns i d’altres,», i no només de «temes puntuals».