TRES MESOS DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA

Rull i Turull podran sortir de la presó durant 12 hores al dia

La junta de tractament de Lledoners concedeix el 100.2 als dos exconsellers

Els ex alts càrrecs podran abandonar la presó cinc dies entre setmana per anar a treballar

zentauroepp41190463 fotodeld a  graf3878  estremera  04 12 2017   los exconselle171205120620

zentauroepp41190463 fotodeld a graf3878 estremera 04 12 2017 los exconselle171205120620 / VICTOR LERENA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els nou presos independentistes condemnats pel Tribunal Suprem en el judici del procés ja poden sortir del centre penitenciari per treballar o cuidar familiars en aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari, que permet flexibilitzar el compliment de les penes de privació de llibertat imposades.

Els últims seran els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull. La junta de tractament de la presó de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), on esten empresonats, ha acordat aquest dijous permetre’ls sortir de dilluns a divendres durant 12 hores al dia per treballar. La sentència va ser dictada el 15 d’octubre del 2019, fa una mica més de tres mesos i mig.  

L’aplicació del 100.2 és immediata

La Conselleria de Justícia ha informat que l’aplicació del 100.2 és immediata, motiu pel qual Rull i Turull pot ser que surtin de la presó divendres, després de la comunicació d’aquesta decisió a la jutge de vigilància penitenciària. La fiscalia té la facultat de presentar un escrit d’oposició, com ja ha fet en els altres casos relacionats amb els dirigents independentistes empresonats, abans que la magistrada avali aquesta mesura o no.

Aquest recurs, no obstant, no paralitza l’acord de la junta de tractament. El ministeri públic considera que aquesta mesura de caràcter excepcional, segons la normativa, és un tercer grau (només anar a dormir a la presó) encobert. 

De moment, la fiscalia ha recorregut contra l’aplicació d’aquesta flexibilitat en el règim penitenciari del líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart –que ja ha sigut avalat per la jutge–, i també en el cas de l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i dels exconsellers Joaquim Forn i Dolors Bassa

El primer va ser Cuixart

El primer pres del procés a sortir de presó en virtut de l’article 100.2 va ser Jordi Cuixart, el 13 de febrer passat, per treballar en la seva empresa i exercir voluntariat, amb un permís de nou hores i mitja, cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres. A Cuixart el van seguir, el 17 de febrer, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, amb un permís de nou hores al dia durant tres dies a la setmana per cuidar-se de la seva mare, i l’exconsellera Dolors Bassa, també per cuidar-se d’un familiar d’edat avançada, tres dies a la setmana, vuit hores la jornada.

Notícies relacionades

Posteriorment, va ser l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, que el 20 de febrer va sortir per primera vegada en aplicació de l’article 100.2, que li permet anar a treballar de dilluns a divendres, dotze hores i mitja cada dia, al departament legal de la productora Mediapro, on s’encarrega dels afers de dret públic. Després va ser l’exlíder de l’ANC Jordi Sànchez, que el 25 de febrer va començar les seves tasques de voluntariat a la Fundació Canpedró de Barcelona, dedicada a atendre persones en risc d’exclusió social, amb un permís d’onze hores al dia, tres vegades a la setmana, entre dilluns i divendres.

El següent a sortir va ser l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, que va sortir el 2 de març per treballar en una associació privada tres dies a la setmana, durant sis hores cada jornada. L’últim dels presos del procés a sortir de presó per treballar ha sigut fins al moment l’exvicepresident Oriol Junqueras, que ho va fer per primera vegada dimarts passat, 3 de març, per treballar sis hores, tres dies entre setmana, com a docent al campus Manresa de la Universitat de Vic - Universitat de la Cataluya Central.