A PARTIR DEL 2021

Els Mossos d'Esquadra es podran jubilar anticipadament als 59 o 60 anys

La Conselleria d'Interior arriba a un acord «històric» amb una àmplia majoria sindical

zentauroepp52371277 soc200219212935

zentauroepp52371277 soc200219212935 / Departament d Interior

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Els Mossos d’Esquadra es podran jubilar anticipadament als 59 o 60 anys, a partir del 2021, després d’un acord arribat aquesta mateixa tarda entre una àmplia majoria sindical i la Conselleria d’Interior. Tant els sindicats com fonts del Departament d’Interior han qualificat l’acord d’«històric» ja que posa fi a un llarg desacord entre el Govern de la Generalitat i els sindicats dels Mossos d’Esquadra.

La principal mesura de l’acord equipara la situació dels policies catalans a la dels agents de les policies municipals, que a finals del 2018 van aconseguir també avançar l’edat de jubilació als 59 anys. Aquesta decisió és important en una professió que requereix un gran esforç físic, a més del desgast psicològic que suposa, i que difícilment es pot equiparar a altres treballs que es desenvolupen en l’àmbit de l’Administració pública, amb l’excepció d’altres serveis d’emergències.

Prova d’això és que gairebé tots els cossos i forces de seguretat de l’Estat permeten als seus membres jubilar-se als 59. Els únics que fins aquest any no poden fer-ho són els Mossos d’Esquadra i la Policia Foral de Navarra, que han d’estar en actiu fins als 65 anys.

Èxit de Buch

Toni Castejón, portaveu del sindicat majoritari a la policia catalana, Sindicat Autònom de Policia (SAP-Fepol), va explicar a aquest diari la seva satisfacció per l’acord, que s’havia intentat amb tots els consellers d’Interior anteriors a Buch. «Cal reconèixer que aquest conseller ha aconseguit en un any i mig un acord històric amb Bombers de la Generalitat i ara amb nosaltres», ha indicat.

A més de permetre la jubilació dels mossos als 59 anys si porten 35 de servei, o als 60 si en fa 25 que cotitzen, el pacte firmat avui també estableix altres millores importants com un augment en el preu de les hores extres, que fins ara era més baix que el de les hores normals de servei; una compensació per les hores nocturnes o en dia festiu; l’eliminació dels torns especials que tenen els agents del denominat Q5M (destacats a les presons o responsables de trasllats de presos) i la seva equiparació amb la resta de la plantilla, entre altres punts.

Convocar noves places

A més, els agents disposaran de 68 hores d’afers personals, amb la qual cosa recuperen les hores que tenien abans de les retallades derivades de la crisi. No s’ha aconseguit cap altra de les reivindicacions històriques dels policies, com l’equiparació salarial amb els funcionaris de Bombers de la Generalitat, tot i que la Conselleria d’Interior accedeix a estudiar-la en un futur, una vegada estabilitzada la situació política.

L’acord sí que planteja ara un gran dubte: ¿com es gestionarà una plantilla ja minvada, actualment de 16.300 agents, si s’han de produir tantes jubilacions a partir de l’any que ve? Aquest és un dels temes que els responsables d’Interior hauran d’abordar de manera urgent amb una adequada planificació i amb una convocatòria amb més nombre de places noves per accedir al cos.

Notícies relacionades

  

.