CONFLICTE TERRITORIAL

Sánchez busca protegir el diàleg davant els recels de Torra

El president exigeix al PSOE i a ERC un mediador com es va votar al Parlament

La Moncloa evita la polèmica per abocar-se en preparar la primera cita

undefined52160280 barcelona 06 02 2020 pol tica reuni n entre el president de 200214190329

undefined52160280 barcelona 06 02 2020 pol tica reuni n entre el president de 200214190329 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra

El Govern tem que JxCat intentarà torpedinar la taula de diàleg per erosionar ERC en un context preelectoral en el qual els republicans avancen, per poc segons les enquestes, la postconvergència, i es preparen per a una campanya que anticipen molt aspra. La sensació ha augmentat en la setmana i mitja transcorreguda des de la cita entre Pedro Sánchez i Quim Torra a Barcelona. L’Executiu percep que l’entorn del president prova de col·locar pals a les rodes a la negociació, però no està disposat que aquesta estratègia posi en risc el fòrum bilateral creat per buscar sortida al conflicte polític entre l’Estat i Catalunya. 

De la posada en marxa d’aquest nou espai d’entesa depèn que Sánchez aconsegueixi els vots dels d’Oriol Junqueras que li són imprescindibles per aprovar els Pressupostos. Si el cap de l’Executiu allotjava dubtes sobre el full de ruta a seguir en la crisi territorial, la necessitat dels escons d’ERC per a la investidura i, ara, per aprovar els comptes públics les han dissipat. Prova d’embarcar el seu partit també en el seu projecte: aquest dissabte, Sánchez va aconseguir l’aval del seu Comitè Federal per intentar, a mitjà termini, formalitzar una oferta viable per a Catalunya que reuneixi àmplies majories i no perjudiqui altres comunitats.

Sobre el mediador

Tot i que amb matisos, els barons del PSOE van donar recolzament al seu cap. Però a la Moncloa se sap que hi haurà més obstacles: es creu que les «temptacions dels convergents» de posar traves aniran en augment, amb la petició d’un mediador i el debat al Congrés, que haurà de votar el suplicatori de la portaveu de JxCat, Laura Borràs, per ser jutjada pel Suprem per delictes de falsedat documental, frau, prevaricació i malversació.

Sobre el primer dels assumptes, el que incumbeix el mediador, el mateix Torra va donar ales aquest diumenge als temors monclovites: va recalcar a El Punt Avui que la figura del mitjancer internacional va ser aprovada al Parlament i, amb aquest argument, va instar ERC i la CUP «a complir el votat». Els republicans van sortir a donar-li la rèplica a través d’Alfred Bosch, conseller d’Acció Exterior, que va apuntar a l’ACN que aquesta figura només és «útil» quan les dues parts l’accepten. Però el soroll continua.

Ebenisteria política

 Amb la intenció d’evitar que el xoc que busca el president fructifiqui, es treballa en la idea de convocar una trobada tècnica prèvia a la reunió inaugural que presidiran Sánchez i Torra i evitar així un desacord aquell dia, segons fonts coneixedores dels detalls. En aquesta cita prèvia es definirien l’ordre del dia, els components de l’òrgan de diàleg i la data. Tot i que ja es disposa d’una proposta de calendari, es manté en secret.  ¿És factible que la trobada sigui el febrer, com va quedar compromès a Barcelona? «Queden dues setmanes. Dona temps. Però si ha de ser en els primers dies de març tampoc passa res», afirmen fonts solvents. «Farem tot l’esforç possible. Aquest és un intent sincer i real. Estem fent un treball d’ebenisteria política, treballant amb preciosisme», afegeixen.

El Govern també està valorant el principal missatge que va rebre d’empresaris i agents socials a Barcelona: incrementar presència a Catalunya després d’una dècada d’absència clamorosa. La petició, expliquen aquestes fonts, va ser molt ben rebuda. Ara s’estudia com donar-hi curs. «El president és conscient que Catalunya ha patit molt», resumeixen els seus col·laboradors. ¿Es traduirà en una visita en la qual Sánchez pugui passejar per Barcelona? «És aviat, però estem compromesos amb tot el que faciliti el diàleg, la normalització de relacions i la sintonia amb el poble català», expliquen, remarcant la reducció de la tensió social en els últims mesos.

Notícies relacionades

Al Govern central consideren fonamental mantenir aquesta pau i evitar que arreli la desconfiança que, segons el seu parer, transpira l’entorn postconvergent reafirmant la seva voluntat de diàleg. Aquell  «parlarem de tot» que va pronunciar dimecres la vicepresidenta, Carmen Calvo, mentre Torra provava de sembrar dubtes al Parlament sobre la taula de negociació, «posa de manifest el compromís» de l’Executiu amb la via política, assenyalen des de la Moncloa. De fet, en els últims mesos Executiu i Govern han evitat diversos xocs legislatius sense haver d’acudir al Constitucional, entre altres coses. No obstant hi ha consciència que l’aire electoral pot introduir vaivens.

Les urnes

Es preveu que, segons s’acostin els comicis, ERC s’allunyi de JxCat per evitar ser encaixonats al mateix sac d’independentistes. També s’agreujarà la pugna entre republicans i socialistes catalans. Per tot això, la intenció del Govern és tenir encarrilats abans que arribin les urnes la taula de diàleg i els Pressupostos. Oficialment, les converses amb ERC sobre els comptes públics no han començat, però el cert és que transcorren en paral·lel i amb discreció als avanços del fòrum de diàleg. Els republicans avancen que, tret d’imponderables, la seva intenció és «no bloquejar», és a dir, no presentar esmena a la totalitat i permetre el tràmit parlamentari pressupostari. Si les catalanes són a la tardor, la taula va endavant i els comptes es voten abans de vacances, Sánchez ho tindrà una mica més fàcil.