El Govern i la Generalitat intensifiquen els pactes

Les dues administracions han evitat set xocs al TC en un any i mig

JxCat matisa que hi continua havent conflictivitat i l'Executiu de Sánchez treu pit

zentauroepp44510971 barcelona 2 8 2018  reunio bilateral estat generalitat con m180801173108

zentauroepp44510971 barcelona 2 8 2018 reunio bilateral estat generalitat con m180801173108 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Iolanda Mármol

Darrere dels focus de la confrontació, la Generalitat i el Govern del PSOE mantenen la negociació i els acords. Així es desprèn de la informació de la que disposa EL PERIÓDICO i que certifica que des de la reunió de la comissió bilateral enter els dos governs l’1 d’agost del 2018, s’ha evitat en set ocasions portar la discrepància competencial entre governs al Tribunal Constitucional. En la vicepresidència del Govern apunten que «quan es parla i hi ha proximitat, hi ha moltes coses que es poden evitar». Fonts de JxCat coneixedores d’aquestes negociacions admeten que s’han resolt assumptes en els quals hi ha sintonia ideològica entre el PSOE i Podem i el votant mitjà català però adverteixen que continuen vius alguns conflictes territorials. 

Els acords han anat a càrrec de la Subcomissió de Seguiment, Prevenció i Solució de conflictes que depèn de la comissió bilateral. Són pactes de pes i que van des de lleis socials en matèria de vivenda i pobresa energètica fins a la recuperació de les pagues extres dels funcionaris de la Generalitat, passant pels plans d’igualtat en les empreses o mesures per al sector agrari.

Els casos més significatius han sigut l’acord respecte a la llei 24/2015 de mesures contra la pobresa energètica i de mesures per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda. La Generalitat i l’Estat van reinterpretar els articles conflictius i gairebé tota la llei va poder continuar vigent ja que el Govern va retirar el recurs al Tribunal Constitucional que havia presentat l’anterior executiu del PP. També va ocórrer respecte a la norma del 2016 per protegir el dret a la vivenda de persones en risc d’exclusió. Un altre acord va consistir en la marxa enrere del Govern a l’hora de portar la Generalitat al Constitucional respecte a la universalització de l’assistència sanitària, perquè l’Estat també la va recuperar.

«Conclosa la controvèrsia»

Respecte un aspecte de l’augment de retribucions dels funcionaris per al 2019 i la recuperació parcial de la seva paga extra del 2013, els dos governs van acordar el juliol de l’any passat que no es vulnerava el marc legal espanyol. El setembre de l’any passat, després d’un decret del Govern per millorar la competitivitat en la indústria, la Generalitat va acceptar que la norma no vulnera les autoritzacions administratives que competeixen a les autonomies. I el gener passat els dos governs també van arribar a acords respecte a la llei catalana d’espais agraris i les diferències sobre un decret del Govern en relació amb mesures urgents per garantir la igualtat de tracte entre dones i homes en matèria d’ocupació. Aquests acords queden certificats per escrit i les dues parts constaten que queda «conclosa la controvèrsia plantejada».

Les negociacions segueixen

Notícies relacionades

En l’actualitat, els dos governs negocien determinats aspectes sobre emergència climàtica i energies renovables, ja que la Generalitat ha canviat les lleis de canvi climàtic i d’urbanisme. El Ministeri de Política Territorial creu que alguns aspectes poden lesionar el terreny de l’Estat.

Diferents interpretacions

JxCat adverteix que persisteixen discrepàncies, per exemple respecte al decret digital aprovat pel Govern poc abans de les eleccions generals i que el Parlament ha acordat portar al TC. Recorden també que el mateix Constitucional va tombar l’any passat aspectes de la llei catalana de canvi climàtic. «Amb el PP el xoc era ideològic i territorial; ara tenim el problema en qüestions territorials», resumeixen. Però en l’entorn de la vicepresidència espanyola asseguren que, fins i tot en els moments més complicats, s’ha continuat treballant per destensar la situació i reduir la litigiositat a través de la via política. «S’està reconduint la situació. Ho veiem en moviments com l’abstenció d’ERC en la investidura i la posada en marxa de la taula com a curs de diàleg», defensa el Govern.