CONTROL AL GOVERN AL CONGRÉS

Sánchez plasma el gir del Govern sobre Veneçuela i anomena Guaidó «líder de l'oposició»

El cap de l'Executiu espanyol ja no defineix el dirigent del país llatinoamericà com a «president»

El líder socialista defensa la trobada d'Ábalos amb Delcy Rodríguez: «Va evitar una crisi diplomàtica»

sanchez se refiere a juan guaido como el lider de la oposicion en venezuela / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra / Pilar Santos

Fa poc més d’un any, Pedro Sánchez va liderar el reconeixement internacionalJuan Guaidó. De dirigent opositor al règim de Nicolás Maduro, Guaidó va passar a convertir-se en president «encarregat» de celebrar eleccions a Veneçuela. Aquest dimecres, no obstant, el cap de l’Executiu va passar per alt al Congrés aquest discurs internacional, i es va limitar a trucar a Guaidó «líder de l’oposició». [Últimes notícies del Govern de Pedro Sánchez i de Catalunya | DIRECTE].

El canvi coincideix amb el gir del Govern de coalició del PSOE i Unides Podem sobre Veneçuela, que va quedar patent fa unes setmanes, quan Sánchez va preferir no rebre Guaidó, de visita a Madrid. Altres mandataris europeus, com Boris Johnson i Emmanuel Macron sí que es van entrevistar amb el dirigent del país caribeny durant la seva gira pel continent. I tot coincideix, alhora, amb la polèmica sobre la recent trobada nocturna a Barajas del ministre de Transport, José Luis Ábalos, amb la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, qui té prohibida l’entrada a la UE per les polítiques repressives del seu Govern.

Però en una matèria tan sensible com la política exterior, el gir no està completament clar, més enllà de la distància amb què el Govern espanyol es pren ara Guaidó. Perquè el mateix Ábalos, minuts més tard, es va referir al dirigent veneçolà com a «president encarregat». Fonts de la Moncloa van evitar corregir les paraules de Sánchez, però sí que van recordar que el cap de l’Executiu «ha reconegut Guaidó com a president encarregat» del país llatinoamericà. «Espanya ha liderat des del principi la comunitat internacional en l’exigència d’eleccions democràtiques lliures –van afegir les mateixes fonts–. L’objectiu del Govern d’Espanya a Veneçuela és democràcia, pau i respecte als drets humans».

Trobada a Barajas

La primera sessió de control a l’Executiu al Congrés va girar entorn de Veneçuela, amb la trobada entre Ábalos i Rodríguez copant la sessió. Tot va començar amb el líder de Vox, Santiago Abascal, enfrontant-se amb Sánchez i acusant el titular de Transports d’«evitar que una dirigent d’una narcodictadura fos detinguda en territori espanyol». Però el president va donar suport sense fissures al ministre. «Va complir el seu deure, que va ser evitar una crisi diplomàtica», va dir el líder socialista, que va incidir en l’última de les diverses versions que ha ofert el mateix Ábalos des que va transcendir l’incident: la seva visita a l’aeroport madrileny va evitar que Rodríguez entrés en territori nacional.

Sánchez, acusat per la dreta d’haver-se «entregat» al règim chavista, va passar llavors a recordar unes paraules de Guaidó. «Guaidó va dir: ‘Tenim les millors relacions amb Espanya’ –va assenyalar el president–. Està bastant clar quina és la posició del líder de l’oposició a Veneçuela».

Notícies relacionades

Després va arribar el torn d’Ábalos davant el PP i Cs. Un dia abans, un col·laborador del ministre va explicar que aquest no només pensava defensar-se, que també passaria a l’atac, però que intentaria no caure en les «provocacions de la dreta». Tret d’algun moment tens amb la portaveu dels conservadors, Cayetana Álvarez de Toledo, el titular de Transports es va cenyir al guió, limitant-se a reiterar la tesi que s’havia evitat una «crisi diplomàtica» i a argumentar que si l’oposició se centra tant en Veneçuela és perquè sap que «Espanya va bé».

Es van sentir continus crits de «¡dimissió, dimissió!» per part del grup popular, però el debat, en el fons, va ser menys aspre que el de la investidura de Sánchez.