expedient públic

El Congrés dona el vistiplau a publicar els reconeixements a 'Billy el Niño'

L'informe recull les medalles, condecoracions i premis que va rebre l'expolicia

GRAF4588. MADRID, 04/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), junto a la vicepresidenta primera del Ejecutivo, Carmen Calvo (c), y el vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (d), desde sus escaños, durante el pleno celebrado este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid. EFE/Zipi

GRAF4588. MADRID, 04/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), junto a la vicepresidenta primera del Ejecutivo, Carmen Calvo (c), y el vicepresidente segundo, Pablo Iglesias (d), desde sus escaños, durante el pleno celebrado este martes en el Congreso de los Diputados en Madrid. EFE/Zipi / Zipi (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Mesa del Congrés ha donat aquest dimarts el vistiplau que es publiqui l’expedient de la concessió de medalles de ‘Billy el Niño’, però ha ratificat el rebuig de fer públic el «full de serveis» de l’expolicia Antonio Fernández Pacheco, tot i que en aquesta ocasió Unides Podem ho recolzava. 

Segons han informat a Efe fonts parlamentàries, la Mesa del Congrés ha pres en consideració la nova petició del diputat d’EH Bildu Jon Iñárritu sobre ‘Billy el Niño’ amb els vots a favor del PSOE i d’Unides Podem. S’hi demana l’informe complet publicat pel diari ‘eldiario.es’ el desembre del 2018 «relatiu a l’expedient d’activitat del torturador franquista Antonio González Pacheco», un informe que recull les medalles, les condecoracions i els premis que va rebre l’expolicia i també els serveis pels quals va ser reconegut.

Desclassificació de l’expedient

El Congrés, amb aquesta decisió, enviarà al Govern la petició per a la desclassificació de l’expedient que va servir per a la concessió de les medalles. Tant els representants d’Unides Podem com els del PSOE han votat a favor de la nova petició del diputat d’EH Bildu, que comptava amb l’informe favorable dels lletrats de la Cambra.

Notícies relacionades

No obstant, la Mesa del Congrés ha ratificat el seu rebuig que es publiqui el «full de serveis» de l’expolicia, un assumpte que ja es va desestimar a la Junta de Portaveus de la setmana passada i que comptava amb un informe desfavorable dels lletrats de la Cambra a l’entendre que no es pot publicar l’historial d’un funcionari.

Dimarts passat, el portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va haver de rectificar després d’haver votat junt amb el PSOE en contra de demanar al Govern facilitar el «full de serveis», un rebuig que en un primer moment va plantejar davant dels «dubtes jurídics» que tenia davant de la mesura. Unides Podem ha canviat avui de posició i mentre que el PSOE ha votat a favor a la Mesa de la desestimació definitiva d’aquesta proposta, el grup de Pablo Iglesias l’ha rebutjat.