exministres i alts càrrecs

Les exministres Carcedo i Valerio presidiran comissions del Congrés

El PSOE es reserva 17 presidències i Unides Podem en tindrà sis

comision-congreso

comision-congreso / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El PSOE es reserva la presidència de 17 de les 36 comissions parlamentàries que es crearan al Congrés, entre les quals, les d’Assumptes Socials i de Sanitat, les que acolliran les compareixences dels líders de Podem que formen part del Govern, el vicepresident Pablo Iglesias i la ministra Irene Montero.

Per ocupar aquestes presidències de comissió, el PSOE ha escollit exministres i alts càrrecs que acaben de deixar el Govern i membres de l’Executiva Federal del PSOE que no tenen càrrec en l’Administració i que ja van ser designats per ocupar aquest tipus de llocs en la fallida legislatura de 2019.

Segons la llista recollida per Europa Press, el PSOE presidirà un total de 17 comissions, en què destaca Exteriors, que recaurà en Pau Mari Klose, ex Alt Comissariat contra la Pobresa Infantil; Política Territorial, reservada per a l’exministra María Luisa CarcedoConstitucional, on repetirà l’ex-‘lehendakari’ Patxi LópezInterior, per a l’exsecretària d’Estat Ana BotellaPacte de Toledo, per a l’exministra Magdalena ValerioDrets Socials, per al diputat del PSC Joan Ruiz; i la d’Igualtat, per a la gallega Pilar Cancela.

Vint presidències de comissió per a la resta de grups 

Els socialistes també es reserven les presidències de Cultura i Esport, per al veterà diputat Agustín ZamarrónEducació, per al número dos d’Emiliano García Page, l’exeurodiputat Sergio GutiérrezTransports per a José Javier Izquierdo Roncero, secretari de Formació en el PSOE; Estatut, per a l’exsenadora aragonesa Begoña NasarreJustícia, per a Isaura Leal, exalta comissionada per al Repte Demogràfic i membre de la direcció del PSOE; Peticions, per a Luisa Faneca; i la del seguiment del Pacte contra la Violència de Gènere, amb Beatriz Micaela Carrillo dels Reyes.

I a més de la Comissió de Reglament que correspon a la Presidència de la Cambra, en aquest cas la socialista Meritxell Batet, el PSOE també presidirà dues comissions mixtes (Congrés-Senat), la de la Unió Europea i la del Tribunal de Comptes, que recauran en els dirigents del partit Susana Sumelzo i Santos Cerdán.

Per contra, el PSOE deixa vacant una vintena de presidències de comissió que recauran en altres grups de la Cambra, entre les quals figuren les de DefensaIndústriaAgriculturaTreball Seguretat Social (que controlarà dos ministres), Ciència Universitats (uns altres dos ministres), PressupostosHisendaCooperació al DesenvolupamentSanitatSeguretat ViàriaInfància AdolescènciaAuditoria de la Qualitat Democràtica (Anticorrupció) i les d’Assumptes Econòmics i de Transició Ecològica que controlaran les vicepresidentes Nadia Calviño i Teresa Ribera.

Salari dels presidents

A aquesta llista de llocs per a l’oposició se sumen les comissions Mixtes de RTVESeguretat Nacional, Defensor del Poble, Addiccions i Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Dins d’aquest paquet, els socialistes ja han promès a Esquerra (ERC) la Presidència de la Comissió d’Indústria, on serà Joan Capdevila, segons van informar Europa Press fonts parlamentàries, i també han reservat una comissió al PNB, que segons el seu portaveu, Aitor Esteban, aquest dimarts encara no estava definida.

Per a Unides Podem, el seu soci de govern, s’han reservat sis d’aquestes presidències de comissió, segons ha confirmat la seva portaveu adjunta, Sofía Fernández Castañón, tot i que encara no s’ha decidit a qui s’adjudicaran. Per tant, entorn d’una desena de presidències de comissió podrien acabar en mans del PP i de Ciutadans.

Notícies relacionades

El PSOE deixa a les seves mans aquest repartiment, però tot apunta que no acceptaria que alguna d’aquestes comissions acabés estant presidida per Vox. En la XIII legislatura, entre el PP i Ciutadans havien de presidir 11 comissions. Això sí, on no tingui la presidència de comissió, el PSOE sí que ha situat un dels seus diputats com a vicepresident primer de la taula. El Grup Socialista, que aquest dimarts ha fet la seva primera reunió ordinària de la legislatura, ha distribuït també les representacions de comissió entre els seus diputats, en una línia continuista respecte a la legislatura fallida de l’any passat.

Entre d’altres, repeteixen Odón Elorza com a portaveu en la Comissió Constitucional, Zaida Cantera en DefensaMari Luz Martínez Seijo en EducacióMercè Perea en Pacte de Toledo i David Serrada Interior. Els presidents de comissió, tant de les del Congrés com de les de caràcter mixt, cobren un complement salarial al mes d’1.547,09 euros en concepte de despeses de representació; els vicepresidents sumen 1.131,12 euros de plus (igual que els portaveus de cada grup) i els secretaris754,08 euros.