XIV LEGISLATURA

Pujada de pensions i sous públics: el Congrés es posa a caminar i convalida les primeres mesures del Govern de coalició

Escrivá i Darias s'estrenen davant de la tribuna de la Cambra baixa

zentauroepp52118439 apertura congreso200203120536

zentauroepp52118439 apertura congreso200203120536 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Congrés celebra aquest dimarts el debat de convalidació de tres decrets lleis pendents, un del Govern socialista en funcions i els dos que ha impulsat l’actual Executiu de coalició per a la pujada de pensions i dels sous públics.

En concret, el decret llei de la pujada de les pensions va ser aprovat en el primer Consell de Ministres del nou Govern per revaloritzar més d’11 milions de pensions al 0,9%, amb la garantia de cobrir de forma addicional una possible desviació de l’Índex de Preus de Consum (IPC) de referència per sobre d’aquest nivell.

Estrena d’Escrivá i Darias

Previsiblement, serà l’estrena del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, davant de la tribuna del Congrés, abans fins i tot de tenir l’oportunitat de comparèixer davant de la comissió del ram per exposar les línies generals de la seva política al capdavant del seu departament.

També serà l’estrena parlamentària de Carolina Darias al capdavant del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública, per defensar el decret llei amb la pujada dels sous al sector públic, en línia amb el compromís assumit per l’Executiu de Mariano Rajoy amb els sindicats de l’Administració: un increment fix del 2% més un de variable fins a l’1% addicional en funció del creixement del PIB del 2019.

Notícies relacionades

Aquests dos decrets van ser aprovats una vegada es va conformar el nou Govern, però també se sotmetrà a votació en el Ple del Congrés un tercer decret, aprovat per l’Executiu en funcions en l’últim Consell de Ministres de l’any, el del 27 de desembre, i que encara estava pendent de convalidar. Amb aquest decret llei, amb mesures de caràcter tributari, cadastral i de Seguretat Social, el Govern va prorrogar per a aquest any 2020 els límits de facturació en la tributació per mòduls en l’IRPF dels autònoms, l’Impost de Patrimoni, i va aprovar els coeficients d’actualització dels valors cadastrals d’immobles urbans per al 2020.

Els decrets llei són normes que aprova el Govern i que, per raons d’urgència, entren en vigor directament quan es publiquen al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però que en el termini d’un mes han de ser sotmeses a debat en el Congrés, on es vota si es ratifiquen (convalidació) o es deroguen.

Temes:

Congrés