UN NOU TEMPS POLÍTIC

La guerra independentista esclata a la Moncloa

El Govern veu com la pugna entre JxCat i ERC complica l'estabilitat de la legislatura

Sánchez creu que Torra «tensarà» el diàleg polític acordat amb els republicans

undefined52007672 madrid 28 01 2020 politica  el presidente del gobierno pedro200131184429

undefined52007672 madrid 28 01 2020 politica el presidente del gobierno pedro200131184429 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Pedro Sánchez, des que va arribar a la Moncloa el juny del 2018, sospirava per la ruptura d’ERC amb JxCat, però ara que s’ha produït, el cisma li ha esclatat de ple. L’anunci de Quim Torra que després de l’aprovació dels comptes públics catalans convocarà eleccions, en una data de moment indeterminada, ha agafat desprevingut l’Executiu, que necessita els republicans per a gairebé tot i ara veu com la batalla per l’hegemonia de l’independentisme complica l’escenari previst. Tant per rebaixar la crisi territorial com, sobretot, per tirar endavant els Pressupostos Generals de l’Estat, un pas que permetria a la coalició del PSOE i d’Unides Podem aguantar entre dos i tres anys. L’entorn del líder socialista sent que camina per un camp ple de mines.

«ERC i JxCat estan tenint friccions i volen traslladar el focus de tensió a la Moncloa», expliquen a l’Executiu. «Veiem una competició cada vegada més dura entre els espais d’ERC i JxCat. La CUP els pressiona des de fora com a guardià de les essències independentistes, defensant la puresa de la causa, ara amb més visibilitat pels escons al Congrés. I nosaltres som enmig de la batalla», assenyalen altres fonts del Govern.

La setmana que s’acaba ha sigut especialment complicada. Dilluns, Torra va perdre el seu escó al Parlament per haver-se negat a retirar del Palau de la Generalitat pancartes a favor dels presos independentistes durant la campanya de l’abril passat, una sanció que venia de la Junta Electoral Central i que va ser assumida per ERC amb el rebuig de JxCat. Dimarts, el Govern va anunciar que Sánchez mantenia la reunió prevista amb el president, que tindrà lloc dijous que ve a Barcelona. Dimecres, Torra va anunciar que convocaria comicis una vegada hagin sigut aprovats els pressupostos catalans, el tràmit legislatiu dels quals s’espera que conclogui a l’abril. 

La rectificació

La decisió va provar molt malament a la Moncloa, que va veure com el president, més bel·ligerant amb l’Estat que ERC, es guardava la carta electoral, una maniobra que li permet condicionar la legislatura espanyola. Perquè, en el fons, sigui quan sigui que se celebren els comicis autonòmics, els partits catalans ja estan en campanya. I en campanya serà «molt més difícil» arribar a pactes amb els republicans, reconeix l’Executiu. 

Així que dijous la Moncloa va anunciar que la trobada amb Torra es mantenia, però que la taula de diàleg entre governs, pactada pel PSOE amb ERC a canvi de la seva abstenció en la investidura, quedava congelada fins que hi hagués un nou Govern. L’enuig dels republicans va ser monumental. Van acusar l’Executiu d’«incompliment flagrant» de l’acord, hi va haver una conversa telefònica entre Sánchez i el vicepresident, Pere Aragonès, i una reunió a la Moncloa del cap de l’Executiu amb el portaveu parlamentari d’ERC, Gabriel Rufián. «Sense taula de diàleg, no hi haurà Pressupostos», va dir el dirigent republicà al líder socialista, segons fonts coneixedores de la trobada. I llavors Sánchez va batre el seu propi rècord de velocitat a l’hora de rectificar. Menys de set hores després d’anunciar que la taula no es reuniria abans de les eleccions catalanes, el seu equip va anunciar que la taula es reuniria abans de les eleccions catalanes. 

La idea, ara, és abordar els continguts i la data de la primera trobada del nou organisme els pròxims dies. També a la cita entre Sánchez i Torra. «Segurament parlarem abans. I a la reunió entre els presidents, o bé s’estableix el calendari i el format, o la part catalana, que ha de veure com l’organitza, ens diu amb els seus terminis de legislatura com ho veuen –explica un membre del Consell de Ministres. Nosaltres no tenim cap problema, ja som Govern i estem iniciant una etapa. Són ells els que s’han d’organitzar. Per part nostra, ja podem complir l’acord».

El cara a cara

Notícies relacionades

La sensació a la Moncloa és que Torra acudirà «amb voluntat de tensar» a una reunió que arriba perquè ERC la va demanar al PSOE en la negociació de la investidura. Fonts governamentals entenen que el president intentarà demostrar que el diàleg amb el Govern és impossible i arruïnar la via política que els seus adversaris enarboren com a conquesta. Sánchez, indiquen, està preparat per a una conversa tensa i assumeix que el postconvergent buscarà alguna mena d’insolència verbal o gestual. De moment, Torra ja ha apuntat que reclamarà el dret d’autodeterminació, el final de la «repressió» i l’amnistia per als presos independentistes. 

«Anirà amb demandes que sap que no seran ateses, perquè nosaltres serem dins de la Constitució i l’Estatut, així que només podem esperar que vagi a fer soroll i gesticular. Som en campanya. La voluntat de diàleg de Torra és fal·laç», afirmen fonts de l’Executiu. Al Govern ha arrelat la impressió que els dos grans partits independentistes, JxCat i ERC, han decidit utilitzar la Moncloa com a camp de batalla. Queden llargs mesos de pugna, assumeixen, i es preparen perquè aquesta guerra oberta no dinamiti la legislatura.