La Junta Electoral Provincial adjudica a Maria Senserrich l'acta de diputada en substitució de Torra

El secretari general del Parlament ha donat instruccions als serveis de la Cambra catalana per retirar la condició de diputat al president

zentauroepp43966664 la portaveu del pdecat  maria senserrich  aquest dilluns 25 200127132657

zentauroepp43966664 la portaveu del pdecat maria senserrich aquest dilluns 25 200127132657 / Guillem Roset

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha acordat expedir la credencial de diputat a nom de Maria Senserrich en substitució de Quim Torra, després que el secretari general del Parlament ha ordenat als serveis de la Cambra que retiressin la condició de diputat al president català.

En un escrit, la Junta provincial anuncia que al llarg d’aquest dilluns farà l’«oportuna entrega» al Parlament de la credencial a nom de la diputada Maria Senserrich, de la llista de JxCAT, que, d’aquesta manera, ocuparà l’escó del qual ha sigut desposseït Quim Torra després de la seva condemna per desobediència per no retirar a temps els llaços grocs d’edificis públics en període electoral. [Seguiu aquí les últimes notícies de Catalunya i Quim Torra | Directe]

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, ha donat instruccions aquest dilluns als serveis de la Cambra catalana de retirar la condició de diputat al president de la Generalitat, Quim Torra. Així ho exposa en un escrit, al qual ha tingut accés Efe, dirigit a la Mesa del Parlament, després que la Junta Electoral Central (JEC) va decidir desposseir Torra de la seva acta de diputat a l’haver sigut condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a un any i mig d’inhabilitació per desobediència.

La JEC va ordenar el 3 de gener que, de moment, –a falta que la sentència d’inhabilitació sigui ferma– li sigui retirada l’acta de diputat, una ordre que la setmana passada el Tribunal Suprem va acordar mantenir, però Torra rebutja renunciar al seu escó i es remet a la resolució aprovada pel Parlament el 4 de gener, en la qual va ser ratificat com a diputat i president.

Notícies relacionades

En el seu escrit a la Mesa, Muro exposa que dijous passat es va rebre una comunicació de la JEC en què s’apressava a «donar compliment» a l’acordat el 3 de gener, «realitzant a tal final tots els tràmits necessaris per fer efectiva la pèrdua de la condició del diputat» de Quim Torra. Després de consultar la junta de lletrats, Muro informa la Mesa que els últims acords de la JEC i el Suprem sobre això «modifiquen la situació que fins ara permetia argumentar en favor de la no executivitat» de l’ordre del 3 de gener.

El secretari general del Parlament ha remès una certificació en què expressa que el candidat que segueix Ferran Mascarell –l’últim de la llista de JxCAT a l’entrar a la Cambra catalana– és Maria Senserrich. Arran d’aquesta certificació, la Junta Electoral provincial ha acordat expedir l’oportuna credencial a nom de Senserrich, de la qual es farà «oportuna entrega» al Parlament el dia d’avui, segons l’àrbitre electoral.