El Suprem dona la raó a la JEC i retira l'escó a Torra

La Sala decideix que segueixi suspès fins a, almenys, resoldre el fons del recurs contra la decisió de la JEC

L'alt tribunal adverteix el Parlament que ha de ser el ple el que recorri la decisió respecte al president

jec-torra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Suprem ha decidit mantenir, almenys de moment, la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) del 3 de gener que va deixar sense efecte la credencial com a diputat i president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva condemna per desobediència per haver-se negat a retirar els llaços grocs de l’edifici del Palau de la Generalitat. A més, en una providència, dona 15 dies al Parlament perquè sigui el ple i no la Mesa que recorri la declaració d’inelegibilitat acordada per l’àrbitre electoral.

D’aquesta manera, la Sala Tercera, com va fer al rebutjar la urgència que al·legava el passat dia 9, ha decidit mantenir suspès Torra almenys fins que resolgui el fons del seu recurs contra la decisió de la JEC, en què al·legava que l’àrbitre electoral no té competència per inhabilitar-lo i que per això ha de mantenir el seu escó almenys fins aquell moment. La mateixa condemna d’inhabilitació que va tenir en compte la Junta per retirar-li la credencial, també es troba pendent de ser revisada, però en el seu cas serà per la Sala Penal del Suprem en cassació.

La Sala entén que els arguments de Torra per intentar la suspensió cautelar de la seva inhabilitació constitueixen la columna vertebral del mateix recurs interposat, per la qual cosa hauran de ser resolts en la sentència que es dictarà llavors, no ara al pronunciar-se sobre mesures cautelars. També recorden que tenen relació amb el procés penal en què ha sigut condemnat, cosa que correspondrà a la Sala Segona i no a la Tercera.

La LOREG, sense problema 

De moment els cinc magistrats de la Secció Quarta no aprecien que els articles de la Llei Orgànica de Règim Electoral que preveuen la inelegibilitat dels condemnats per certs delictes, com contra l’Administració Pública, tot i que la seva sentència no sigui encara ferma, vulnerin la Constitució com al·legava Torra. 

A més, afirmen que l’acord de la JEC no crea una situació irreversible, si fos revocada al resoldre el recurs final, mentre que si se suspengués deixaria sense efecte els preceptes de la LOREG en qüestió. La interlocutòria, de 20 pàgines, és bastant dura amb les al·legacions de Torra, a qui condemna en costes a pagar una quantitat màxima de 600 euros, per haver sigut desestimades totes les seves pretensions. 

La resolució apel·la a l’interès general que entén que ha de prevaler i aquest és el que està en la sentència condemnatòria, perquè la llei de règim electoral connecta les conseqüències previstes per la JEC i això ofereix una aparença de bon dret contrària a la suspensió.

Afegeix que «accedir a la pretensió pràctica de preceptes legals vinculants, de la regularitat constitucional dels quals» no dubten i a la qual «tots els poders públics» estan vinculats.

Nou termini al Parlament

Notícies relacionades

A més de la interlocutòria relativa a Torra, la Sala Tercera del Suprem també ha dictat una providència en què recorda al Parlament que ha de ser el ple i no la Mesa la que ha de recórrer, si creu que és necessari, l’acord de la Junta Electoral Central que va declarar la inelegibilitat del president català. 

La Sala ha donat un termini de 15 dies al Parlament per reparar aquest error. La resolució també preveu que el president del Parlament, Roger Torrent, aporti el corresponent poder per a plets en la seva qualitat de president de la Cambra i no en el seu nom com va fer.