NIVELL DE QUALITAT DEMOCRÀTICA

Espanya avança un lloc en la classificació de democràcies de 'The Economist'

El sistema polític espanyol va pujar el 2019 fins al lloc número 18, per davant de països com Bèlgica i França

gus9

gus9

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La democràcia espanyola es va situar l’any passat en el lloc número 18, d’un total de 167, de les analitzades pel ‘Democracy Index’ de la Unitat d’Intel·ligència de ‘The Economist’, cosa que suposa avançar un lloc respecte a l’any anterior i mantenir-se dins del grup de democràcies plenes del món, ha informat aquest dimecres la Secretaria d’Estat d’España Global.

En concret, Espanya obté una puntuació global de 8,18 punts sobre 10 (10 dècimes més que l’any passat), una valoració superior a la de països de l’entorn, com França (8,12) i Portugal (8,03), que entren aquest any al grup de democràcies plenes. També és superior a Bèlgica (7,64) i a Itàlia (7,52), Estats considerats «democràcies imperfectes» per ‘The Economist’.

El rànquing el lideren, de nou, els països escandinaus: Noruega n’ocupa la primera posició, amb 9,87 punts; Islàndia, la segona, amb 9,58, i Suècia, la tercera, amb 9,39. «No només ens mantenim com una democràcia plena, sinó que a més millorem. I ho continuarem fent. Que avui siguem un referent en matèria de drets polítics i llibertats civils no és en absolut casual», ha declarat en un comunicat la secretària d’Estat d’España Global, Irene Lozano.

Bones notes en tots els camps 

En un any electoral i amb un Parlament fragmentat, explica aquest departament, Espanya obté bona puntuació en els cinc blocs de què es compon l’índex, especialment en el que analitza la qualitat dels processos electorals i el pluralisme, amb un 9,58, la mateixa que Suècia, Suïssa, els Països Baixos o Alemanya.

Notícies relacionades

El segueixen els blocs dedicats a llibertats civils, en què Espanya obté un 8,82; cultura política, amb un 8,13; participació política, amb un 7,22; i funcionament del Govern, amb un 7,14.

España Global també destaca que aquesta millora en la qualificació es produeix, segons l’índex, «en un context internacional de retrocés de la democràcia» i tenint en compte que només 430 milions dels 7.300 milions d’habitants del planeta disfruten als seus països d’una democràcia plena. La Unitat d’Intel·ligència ha abaixat la mitjana global del conjunt de països analitzats a 5,44, quatre dècimes menys que el 2018.