article al setmanari

'The Economist', sobre la censura a Espanya: "Els últims incidents confirmen una tendència preocupant"

El setmanari britànic afirma que els jutges "profundament conservadors" estan "perjudicant la imatge de la democràcia espanyola en un moment delicat"

La galerista Helga de Alvear ha decidit retirar del seu estand la sèrie de 24 fotografies de Santiago Sierra titulada ’Presos Polítics a l’Espanya Contemporània’. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

"Si vostè vol donar-li publicitat a una obra d'art, censuri-la". Així comença un article publicat en el número d'aquest dijous del setmanari britànic d'informació econòmica The Economist sobre la censura de l'obra de Santiago Sierra (el qual qualifiquen de "provocador professional")  sobre presos polítics -en què s'incloïa a Junqueras i els 'Jordis'- a la Fira d'Art Contemporani de Madrid (ARCO).  Titulat Why Spanish courts censor art, speech and rap lyrics (Per què els tribunals espanyols censuren l'art, el discurs i les lletres del rap), la revista explica que, el cas d'ARCO "va coincidir amb dos actes més d'intolerància", en referència a la condemna del raper mallorquí Valtonyc Valtonyc i l'ordre judicial de retirar el llibre 'Fariña', de Nacho Carretero'Fariña'.

"Aquests incidents confirmen una tendència preocupant", afirma l'article. El setmanari explica també que els tribunals espanyols van condemnar més de 50 persones per delictes d'odi o enaltiment del terrorisme. Molts d'ells, explica la revista, en relació amb ETA, un grup sense violència des del 2011 i que s'està dissolent. Segons l'article, "cap d'aquestes decisions legals va ser presa pel govern del PP" però mostra que hi ha jutges "profundament conservadors". "Estan perjudicant la imatge de la democràcia espanyola en un moment delicat", afegeixen.

Notícies relacionades

L'article de 'The Economist' explica la situació dels líders independentistes empresonats. I diu: "Els separatistes van violar deliberadament la Constitució i la llei. Els polítics espanyols assenyalen que els separatistes s'enfronten a càrrecs per les seves accions, no per les seves creences, i per tant, contràriament al que sosté el senyor Sierra, no són "presos polítics". El mateix mitjà assegura que "podrien haver sigut processsts en qualsevol lloc d'Europa" i que als "grups pro drets humans els preocupa que la prolongada presó preventiva sigui desproporcionada".

L'article acaba recordant que Santiago Sierra ha venut l'obra per 80.000 euros i que serà exposada a Lleida.