millor que els Estats Units i França

Espanya, una de les úniques 20 "democràcies plenes" per a 'The Economist'

Cinquè millor país del G-20, només per darrere del Canadà, Austràlia, Alemanya i el Regne Unit

gus9

gus9

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya es manté com una "democràcia plena" segons el Democracy Index 2018 de 'The Economist'. Aquest rànquing, elaborat per la divisió d’Intel·ligència del prestigiós mitjà britànic, col·loca un altre any més el país ibèric al lloc 19 de 165, amb una qualificació de 8,08 sobre 10.

Així, només hi ha 20 democràcies plenes al món i Espanya n’és una.

La qualitat democràtica nacional supera la d’altres països comunitaris com França, Bèlgica, Itàlia o Portugal. 

L’estudi també reflecteix l’auge del populisme a la Unió Europea, cosa que fa que els transalpins caiguin.  

D’Itàlia a Turquia

El cas d’Itàlia és il·lustratiu i pot ser un avís per a Espanya. L’ascens de partits populistes –que han arribat al poder amb mesures dràstiques respecte a la immigració protagonitzades pel ministre Salvini– han malmès el seu model polític: la caiguda ha sigut significativa, de 7,98 a 7,71, xifra que deixa el país en la categoria de "democràcia defectuosa". La resta d’estats analitzats cauen en categories com estats híbrids i règims autoritaris, segons aquesta llista elaborada cada any des del 2006.

L’índex l’encapçala Noruega, seguida d’Islàndia, Suècia, Nova Zelanda, Dinamarca, el Canadà, Irlanda, Finlàndia, Austràlia i Suïssa. En l’altre extrem, Rússia i la Xina són qualificats d’autoritaris.

Espanya ha aconseguit puntuacions excel·lents en pluralisme polític (9,17) o llibertats civils (8,82), mentre que les notes en cultura política, funcionament del govern i participació política se situen entre el 7,14 i el 7,78. Lluny d’aquestes xifres queden els de Turquia, un país amb el qual l’independentisme català li agrada comparar el règim emanat de la Constitució del 1978.  El país otomà suspèn amb un 4,37, i queda en el lloc 110 com a règim híbrid. La seva pitjor puntuació és un 2,35 en llibertats civils.

Mentides i falsos relats

Notícies relacionades

"Davant les mentides i els intents de crear falsos relats, les dades, els fets i les institucions independents com ho és 'The Economist, la independència del qual està més que provada, deixen clar que Espanya és una democràcia plena”, manifesta la secretària d’Estat de l’Espanya Global, Irene Lozano.

"Malgrat tots els intents fallits per tacar la nostra imatge, ‘The Economist’ torna a corroborar la qualitat de les nostres institucions i la nostra democràcia", acaba Lozano.