EL REPTE DE LA FISCAL GENERAL

Els fiscals creuen que Delgado s'haurà d'abstenir en els assumptes del procés

La LOPJ preveu que els representants del ministeri públic s'apartin de temes que hagi conegut mentre exerceixen «càrrec públic»

A l'acomiadar-se de Justícia, l'exministra va comptar com a assoliment que la sentència va ser per sedició com havia demanat l'Advocacia de l'Estat

zentauroepp47378367 pedro sanchez190316143306

zentauroepp47378367 pedro sanchez190316143306 / Fernando Alvarado

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Dolores Delgado es va acomiadar divendres del Ministeri de Justícia destacant com a assoliment que, durant el seu mandat, «l’Advocacia de l’Estat va guanyar el judici del procés». Allò que podia resultar una mera anècdota és fàcil que adquireixi una especial rellevància en la seva nova responsabilitat, perquè com a fiscal general de l’Estat està obligada a abstenir-se dels assumptes en què hagi «participat directament o indirectament» mentre ocupava «càrrec públic».

És el que diu el punt 13 de l’article 219 de la llei orgànica del poder judicial, que recull les causes de recusació de jutges i d’abstenció de fiscals. Diversos representants del ministeri públic consultats per EL PERIÓDICO consideren que, tot i que el precepte és interpretable i aquesta participació en l’assumpte s’ha d’acreditar, seria aplicable a Delgado si pretengués donar una instrucció concreta als fiscals del procés que no els convencés, per la implicació que va demostrar amb aquest assumpte durant la seva etapa ministerial i el que va passar a l’Advocacia de l’Estat, on fins i tot va ser rellevat el representant en la causa, Edmundo Bal.

Per això apunten que, previsiblement, ella mateixa s’abstingui d’impartir cap instrucció. Si optés per donar alguna ordre als fiscals del procés que aquests no compartissin, es podria trobar que ells li recordessin el precepte que vetlla per la imparcialitat fiscal

En el Tribunal Suprem l’única causa pendent és l’oberta en relació amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de fugits. Totes les fonts consultades descarten que la nova fiscal general intenti modificar de cap manera el criteri que la fiscalia ha mantingut en el cas, perquè, a més de deixar-la irremeiablement marcada políticament, no seria seguida per l’alt tribunal.

És el que va passar amb Julián Sánchez Melgar, quan, com a fiscal general, va ordenar informar a favor de la llibertat de Joaquim Forn. El fiscal Fidel Cadena ho va fer deixant constància que era «per imperatiu legal», al ser una ordre d’un superior. No va servir de res, a més, perquè el jutge Pablo Llarena el va mantenir pres.

Per això les fonts consultades descarten que Delgado es plantegi una cosa equivalent. Destaquen la seva intel·ligència i el seu coneixement de la fiscalia com per pretendre sortir indemne d’un enfrontament directe amb el ministeri públic que obligaria a consultar la Junta de Fiscals de Sala, formada per la cúspide de la carrera, com preveu l’article 27 de l’Estatut Fiscal per protegir l’autonomia dels fiscals. 

Permisos penitenciaris

Notícies relacionades

A més, les principals decisions relatives al procés pendents són les que es produiran en relació amb els permisos penitenciaris que se’ls concedeixin als condemnats, la revisió dels quals correspon als fiscals catalans.

L’antecessora de Delgado, María José Segarra, no va fer nomenaments mentre el Govern estava en funcions, per la qual cosa a l’actual fiscal general de l’Estat l’hi correspondran desenes, com els del tinent fiscal del Tribunal Suprem, tres fiscals de sala i renovar Cadena com a responsable de Penal.