González Laya: «'Spain is back, Spain is here to stay'»

La nova ministra d'Afers Exteriors lluitarà perquè Espanya recuperi pes internacional

Demana defensar «sense complexos» els drets humans i el multilateralisme

arancha-gonzalez

arancha-gonzalez / JAVIER SORIANO (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, aposta perquè Espanya recuperi pes en la política internacional. En la seva presa de possessió, la que s’ha convertit en el fitxatge sorpresa del nou Govern de Pedro Sánchez, ha advocat per aprofitar l’oportunitat de «reposicionar Espanya a la UE i al món».  Segons el seu parer, el país compta amb fortaleses geopolítiques i amb un suport europeu que hi poden contribuir. 

«Comencem una nova etapa. ‘Spain is back, Spain is here to stay’», (Espanya ha tornat, Espanya és aquí per quedar-se) ha resumit.  Ha explicat que feia servir l’anglès perquè així «ens entendran alt i clar al món».

González Laya ha fet menció als llaços amb l’Amèrica Llatina, Carib i l’Àfrica, a més d’apostar per una connexió millor amb els mercats emergents d’Àsia. Ha apostat per defendre «sense complexos» valors de respecte com els drets humans i el multilateralisme. També ha apel·lat a «reenfocar» la política de cooperació espanyola i ha enfatitzat que aquesta serà una de les prioritats del seu mandat. 

Notícies relacionades

La nova ministra d’Exteriors ha agraït a Sánchez la seva confiança i ha lloat la gestió del seu antecessor en el càrrec, Josep Borrell, després de rebre la cartera de mans de la ministra de Defensa, Margarita Robles. A la presa de possessió també hi han assistit la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, el ministre de Foment, José Luis Ábalos; el titular de Sanitat, Salvador Illa, i la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, entre altres autoritats. 

González Laya va ser sotssecretària general de l’ONU, directora executiva del Centre de Comerç Internacional (ITC) i cap de gabinet de Pascal Lamy, secretari general de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). És llicenciada en Dret i té un postgrau a la Universitat Carles III de Madrid.