Torra exigeix marcar el temps i el contingut del diàleg amb l'Estat amb una cita prèvia amb Sánchez

Budó afirma que existeixen «mecanismes» perquè Junqueras assisteixi al ple del Parlament europeu

El Govern replica a Aragonès que no preveu eleccions i sí esgotar la legislatura, i afirma que Torra no obeirà la JEC

video 3592720 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha confirmat que existeixen contactes entre els gabinets de presidència del Govern i de la Generalitat per a una trobada entre els dos presidents. «Ahir mateix i avui hi ha hagut contactes entre els gabinets del president Torra i del president Sánchez per trobar al més aviat possible la data de trobada acordada en la conversa a final d’any; ara es tracta de, a part de felicitar-lo, posar sobre la taula la negociació entre governs», ha afirmat Budó després de la reunió del Consell Executiu.

La portaveu ha deixat clar, així, que abans d’establir la taula de diàleg acordada entre ERC i el PSOE en el pacte d’investidura caldrà fixar, entre partits i entitats independentistes, els «continguts, condicions i garanties» d’aquest marc de diàleg. Budó ha remarcat que ha sigut un sol partit [ERC] el que ha negociat facilitar la investidura de Sánchez «i a partir d’aquí, el Govern té la voluntat que tots els actors de l’independentisme puguin formar part d’aquest acord». I acordi, més enllà d’ERC, les condicions per al diàleg, cosa que donarà «més força» a la negociació.

Mesures cautelaríssimes i no acatar la JEC

Budó ha explicat que es presentarà o s’ha presentat el recurs del president per demanar al Suprem mesures «cautelaríssimes» per no executar la resolució de la Junta Electoral Central (JEC) sobre la pèrdua de condició de diputat de Torra. «El Govern no acceptarà la inhabilitació ni com a diputat ni com president», ha afirmat, citant la resolució del Parlament de dissabte passat en defensa de Torra. «No hi ha sobre la taula l’escenari d’eleccions, el vicepresident ha mostrat voluntat de donar continuïtat a la legislatura, la convocatòria immediata d’eleccions no està sobre la taula», ha afegit la portaveu. Budó ha assegurat que la pèrdua de condició de diputat no tindria com a conseqüència la pèrdua de la condició de president, malgrat el criteri del lletrat major del Parlament sobre això.

Quan li han preguntat si es desobeirà la resolució definitiva del Suprem sobre la qüestió dels llaços grocs, Budó s’ha centrat en el fet que la JEC no pot decidir sobre la pèrdua de condició de diputat al Parlament. No ha aclarit si aquest no acatament respecte a la JEC també es produirà quan el Suprem dicti la sentència ferma sobre el cas dels llaços.

Facilitar l’assistència de Junqueras a Estrasburg

«El Govern serà diligent per garantir que Oriol Junqueras pugui assistir com a eurodiputat al ple d’Estrasburg, confiem que el Suprem acatarà la sentència dictada pel TJUE i que deia que Junqueras era eurodiputat i havia de ser posat en llibertat. El Suprem ha d’acatar el que va dictar el TJUE, que és també justícia espanyola», ha afirmat Budó sobre Junqueras. «Si hi ha un altre mecanisme perquè [Junqueras] pugui assistir com a eurodiputat, aquest Govern està preparat per indicació del president Torra i serà diligent per fer-ho possible». «Hem de respectar la defensa jurídica del vicepresident Junqueras», s’ha limitat a apuntar quan li han preguntat de nou sobre aquest mecanisme, i ha insistit que sigui el Suprem el que acati l’ordre del TJUE.

Budó ha mostrat la «preocupació» pel fet que la setmana passada es baixés la bandera espanyola del Palau de la Generalitat durant uns minuts. Van ser «persones alienes al Palau, s’ha obert una investigació, no és normal», ha apuntat la portaveu.

El FLA

Notícies relacionades

D’altra banda, el Govern ha decidit sol·licitar per segon any adherir-se al Fons de finançament de les comunitats autònomes, el fons per a les que compleixen la regla de dèficit i deute. L’any passat aquest fons va suposar un ingrés de 8.047 milions d’euros i per al 2020 és de 10.257 milions, segons ha informat la portaveu de l’Executiu català.

El Govern també ha presentat el projecte de llei de facilitació de l’activitat econòmica, per impulsar el principi ‘only once’ perquè només s’aportin una vegada les dades per activar una empresa. La llei suposarà un estalvi de 34 milions d’euros anuals, segons la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. «Simplifiquem, però sense renunciar a les garanties», ha apuntat.