La 'successió' de Torra després de la seva inhabilitació desencadena més tensions entre JxCat i ERC

El vicepresident Aragonès defensa elegir un altre president quan la resolució sigui ferma

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217173137

zentauroepp51414204 grafcat9008 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217173137 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del GovernPere Aragonès, s’ha mostrat partidari aquest dimecres que el Parlament voti un nou president de la Generalitat quan la inhabilitació de Quim Torra sigui ferma i no presentar-se a eleccions, ja que ha assegurat que la seva voluntat és la d’acabar la legislatura. «Si hi ha una inhabilitació ferma no es poden convocar eleccions. El que ha de fer el Parlament és elegir un nou president», ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

Aquestes paraules d’Aragonès han desencadenat una nova tensió JxCat-ERC. El portaveu dels postconvergents al Parlament, Albert Batet, ha reaccionat a Twitter preguntant: "... i el que vam votar dissabte al Parlament? 1. El president Quim Torra és diputat i president. 2. S’ha de complir la llei. La llei de la Presidència i el reglament del Parlament. 3. El Parlament s’ha de plantar com ho ha fet el Parlament Europeu. No donem per fetes certes coses». 

La JEC va acordar divendres passat, amb set vots a favor i sis en contra, ordenar a la Junta Provincial de Barcelona que retiri l’acta de diputat de Torra per inhabilitar el president català després de la seva condemna, que encara no és ferma, per no retirar a temps els llaços grocs a la campanya de les generals del passat 28-A.

De manera «interina»

Notícies relacionades

Mentre el Parlament elegeix un nou president, Aragonès assumirà –ha dit el vicepresident– de manera «interina» les funcions «administratives» de l’Executiu català en la seva condició de vicepresident, «de la mateixa manera» que fa quan Torra «està de viatge».

No ha aclarit, no obstant, qui hauria de reemplaçar segons el seu parer Torra al capdavant de la Generalitat i, preguntat per si l’exconseller i exdelegat del Govern a Madrid Ferran Mascarell –que acaba d’entrar al Parlament en substitució de Carles Puigdemont– podria ser un candidat, ha contestat que encara han d’«abordar» amb JxCat com «continuar avançant». «La nostra prioritat és acabar la legislatura», ha conclòs Aragonès, que ha anticipat la ràpida aprovació d’uns pressupostos autonòmics a Catalunya.