comissions il·legals i contractes irregulars

13 anys de presó per a l'exdirigent del PNB d'Àlaba Alfredo de Miguel

Urkullu demana disculpes a la societat per la sentència

alfredo-de-miguel

alfredo-de-miguel

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

L’antic número dos del PNB alabès Alfredo de Miguel ha sigut condemnat per l’Audiència Provincial d’Àlaba a 13 anys i tres mesos de presó per diversos delictes relacionats amb les activitats d’una trama vinculada a excàrrecs de la formació ‘jeltzale’, que han sigut enjudiciades en el marc del ‘cas De Miguel’, el procés més gran per corrupció de la història d’Euskadi.

La sentència, que pot ser recorreguda, tanca un llarg i polèmic procés judicial, que es va estendre al llarg de gairebé tot el 2018 i en el qual s’han jutjat26 persones per diversos delictes comesos entre el 2005 i el 2009. L’Audiència Provincial d’Àlaba ha donat a conèixer aquest dimarts la resolució de la sentència, en una vista a la qual no han assistit la majoria dels processats en aquest judici. El tribunal ha imposat De Miguel, el principal acusat en aquest procés, un total de 13 anys i tres mesos de presó per nombrosos delictes relacionats amb la corrupció.

No obstant, segons s’estableix en la resolució llegida aquest dimarts per la ponent de la sentència, Elena Cabero, el temps màxim d’estada a presó de De Miguel, en aplicació de la legislació vigent, serà de 9 anys. Entre els delictes que s’atribueixen a l’exdirigent del PNB alabès es troba el tràfic d’influències, suborn passiu, falsedat en document mercantil, malversació de fons públics, suborn impropi, blanqueig de capitals i associació il·lícita. No obstant, De Miguel ha sigut absolt del delicte de coaccions que li atribuïa la fiscalia.

Delicte tràfic d’influències 

A més, la sentència condemna els també exdirigents del PNB Aitor Telleria i Koldo Ochandiano a sis anys i sis mesos de presó, en el primer cas, i a set anys i sis mesos, en el segon. Entre els delictes que s’atribueixen a Ochandiano hi ha el suborn de funcionari, falsedat en document mercantil, malversació, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i associació il·lícita. Igual com passa amb De Miguel, el tribunal ha absolt Ochandiano del delicte de coaccions.

Tot i que les penes imposades per aquests tipus penals sumen set anys i sis mesos de presó, en la resolució s’estableix que, d’acord amb la legislació vigent, el temps màxim de privació de llibertat que se li imposarà és de sis anys i nou mesos. Al seu torn, les penes imposades a Aitor Telleria sumen sis anys i sis mesos de presó, que es corresponen a delictes com el tràfic d’influències, malversació de fons públics, falsedat en document mercantil, blanqueig de capitals i associació il·lícita. Igual com els altres dos principals acusats, Telleria ha sigut absolt del delicte de coaccions que se li imputava.

Urkullu demana disculpes

Notícies relacionades

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha demanat disculpesa la societat per la sentència perquè condemna accions «reprovables» que, no obstant, ha precisat que es corresponen a «actituds particulars» sense vinculacions «partidistes», amb referència al PNB.

A la seu de la presidència basca i en una compareixença de premsa convocada per analitzar aquesta resolució, ha mostrat el seu més absolut respecte a aquesta decisió judicial.