BOMBA EL 1966

Veterans dels EUA preparen una demanda per la radiació de Palomares

El franquisme va negar que hi hagués bombes nuclears en els dos avions que van xocar sobre la platja d'Almeria

undefined12112355 md66  madrid  15 01 2010   foto de archivo del 8 de marzo de191216210222

undefined12112355 md66 madrid 15 01 2010 foto de archivo del 8 de marzo de191216210222

1
Es llegeix en minuts

El Tribunal d’Apel·lacions dels Estats Units per a Assumptes dels Veterans ha autoritzat la presentació d’una demanda col·lectiva de militars nord-americans retirats que es van veure exposats a radiació després de participar en les tasques de neteja a Palomares (Almeria), després de l’accident nuclear que va tenir lloc el 1966. El succés, negat pel franquisme, va propiciar que el llavors ministre d’Informació i Turisme, Manuel Fraga, i l’ambaixador dels EUA es banyessin a la platja en banyador per desmentir la radiació.

Segons ha informat la Universitat de Yale, d’aquesta manera els veterans no hauran de lluitar individualment per aconseguir compensacions per les malalties que consideren derivades de la radiació. La demanda, liderada pel veterà de la Força Aèria Viktor Skaar, al·lega que les autoritats s’han basat il·legalment en mètodes científics fallits per denegar als veterans compensacions durant dècades.

A Palomares van ser desplegats aproximadament 1.600 militars per netejar la zona després que dos avions nord-americans –un avió cisterna i un bombarder B52– col·lidissin en ple vol i van provocar la caiguda de quatre bombes, a més de la mort de set dels 11 tripulants.

Notícies relacionades

«Durant més de 50 anys, l’Administració de Veterans ha negat als veterans de Palomares compensacions pel nostre servei, recuperant, detectant i transportant 5.400 tambors de contaminació radioactiva», ha dit Skaar, que ha mostrat la seva satisfacció per poder continuar lluitant. De moment, el que ha fet aquest tribunal és verificar que es compleixen les condicions per a una demanda col·lectiva.

Molts dels seus companys, ha explicat Skaar a través de la Universitat de Yale, han mort o estan massa malalts. «Lluito aquesta batalla des que tenia 45 anys i ara espero que la decisió del Tribunal em permeti, amb 83 anys, rebre compensacions per les meves moltes malalties derivades de la radiació, càncer inclòs», ha afegit.

Temes:

Franquisme