SENTÈNCIA DEL PROCÉS

El fiscal s'oposa a la pretensió dels condemnats del procés de reduir la seva pena

Assegura que descomptar un dia de condemna per cada un de presó preventiva és jurisprudència pacífica

També rebutja que es pugui tenir en compte la llibertat vigilada o la inassistència als plens de Barcelona

presos

presos

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els fiscals del procés s’han oposat a totes les peticions plantejades pels líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem per veure reduïdes les penes que han de complir en el tràmit d’execució de la sentència. Cada un intentava que se’ls considerés per liquidats alguns dies més per diferents causes, però el ministeri públic no comparteix cap dels seus arguments.

En tres escrits, els fiscals Javier Zaragoza i Fidel Cadena s’han oposat a comptar més d’un dia de condemna per cada un en presó preventiva que van complir Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez. Al seu informe, els representants del ministeri públic argumenten que les sol·licituds «no tenen fonament», perquè «no hi ha fet nou que permeti variar una liquidació de condemna ja aprovada i ferma» i la regla aplicada d’un dia de presó per cada dia de presó preventiva és «pacífica» en la jurisprudència.

En llibertat

En el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, demanava que se li reconegués el temps que va estar sota vigilància policial del 2 al 8 de novembre del 2018, quan l’instructor de la causa, el magistrat Pablo Llarena, va posposar una setmana la compareixença dels líders independentistes perquè es poguessin preparar millor la seva declaració després de la querella fiscal per rebel·lió, que va donar origen al procediment.

Notícies relacionades

Al seu escrit, els fiscals Cadena i Jaime Moreno argumenten que «no tota càrrega processal, limitació o ingerència en els drets de la persona investigada es tradueix en l’escurçament de la pena de presó imposada». Afirmen que no tindria sentit reduir-li els dies de presó perquè se li va imposar una mesura que no suposava la pèrdua de llibertat.

Per la seva banda, la reclamació de Joaquim Forn passava per no haver pogut assistir als plens de l’Ajuntament de Barcelona, malgrat haver sigut elegit regidor, per trobar-se en presó preventiva. Els fiscals Zaragoza i Cadena afirmen que «la inassistència a les sessions durant el període de quatre mesos que el sol·licitant indica no és la conseqüència d’una suspensió cautelar ‘ex lege’, sinó de la necessitat de mantenir la mesura de presó provisional per salvaguardar les finalitats del procés», i per això no se li han de descomptar aquells dies de la condemna que ha de complir.