Tensió política

Falsa intervenció d'Andalusia

Hisenda exigeix ajustaments per la desviació del dèficit autonòmic el 2018, quan el PSOE governava la comunitat

El govern regional del PP i Cs amb recolzament de Vox demana la compareixença de la ministra d'Hisenda

zentauroepp43708202 maria jesus montero180611165858

zentauroepp43708202 maria jesus montero180611165858

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Iolanda Marmol

La decisió d’Hisenda de frenar la sortida als mercats financers d’Andalusia per l’incompliment el 2018, quan governava el PSOE, dels objectiusd’estabilitat pressupostària ha desencadenat una polèmica desbocada entre la Junta i el Departament de la ministra María Jesús Montero, que va ser consellera andalusa d’Hisenda fins al juny de l’any passat.  

El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno (PP) va demanar al presidentel del Govern en funcions, Pedro Sánchez, una rectificació en la decisió d’«intervenir» Andalucía.

El líder del PP, Pablo Casado, va anunciar la petició de compareixença de Montero al Congrés. La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va titllar de «demencial» i «sectari» que el Govern «ataqui» la Junta. I Vox va denunciar que Sánchez, ha decidit aplicar l’article 155 a Andalusia com a «vendetta».

«El Ministeri d’Hisenda no ha intervingut la Junta d’Andalusia», va reaccionar el Departament de Montero a través d’un comunicat en el qual Hisenda exigeix nous ajustaments pel dèficit d’un exercici en què Andalusia va estar governada pel PSOE. Aquests ajustaments, segons el Ministeri, han d’assegurar que Andalusia compleix el Pla Economicofinancer (PEF) que el mateix Govern regional ja va entregar al juliol. «És l’incompliment de les regles fiscals el que impedeix que Andalusia pugui acudir als mercats», segons Hisenda.

Les dades definitives del 2018, conegudes a l’octubre, mostren que el dèficit andalús es va situar en el 0,5%, una dècima per sobre de l’objectiu. La despesa va créixer el 5,8%, el doble del permès per la regla de despesa (2,7%).

Notícies relacionades

Segons la llei, aquestes dues circumstàncies impedeixen que una comunitat pugui buscar el seu finançament de forma autònoma als mercats de capitals. Andalusia haurà de recórrer al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que proporciona diners a tipus zero. A canvi el FLA comporta unavigilància pressupostàriade la Junta que –sense arribar al control reforçat que s’aplica aCatalunya;ni molt menys a la intervenció del 155és la mateixa que encara existeix aValència, Múrcia, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó, La Rioja i Cantàbriai idèntica a la que van suportar totes les comunitats –tret deMadrid– en algun moment entre el 2012 i el 2018.