SENADORS HETERODOXOS

El PP recorrerà al Constitucional a l'acceptar el Senat les fórmules d'acatament impugnades

Narbona recorda que també es van utilitzar expressions polítiques sent president el popular Pío García-Escudero i no hi va haver recurs

zentauroepp43570392 madrid   01 06 18  pleno en el congreso de los diputados  mo180601094400

zentauroepp43570392 madrid 01 06 18 pleno en el congreso de los diputados mo180601094400 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La portaveu de la Mesa del Senat, Cristina Narbona, ha informat aquest dijous que l’òrgan rector de la Cambra alta ha decidit mantenir l’acceptació de les diferents fórmules utilitzades pels senadors en la sessió constitutiva del 3 de desembre per acatar la Constitució, ja que s’ha considerat que aquestes expressions estan emparades per una sentència sobre això del Tribunal Constitucional (TC) de 1991.

Davant d’aquesta actitud majoritària de la Mesa –quatre vots (PSOE i PNB) davant tres (PP)–, el senador del PP Rafael Hernando ha anunciat que presentaran un recurs davant del Constitucional, ja que consideren que s’ha fet «una interpretació espúria» de la resolució del TC de 1991.

Segons ha explicat Narbona en roda de premsa a l’acabar la reunió de la Mesa, el que és fonamental és que els senadors pronunciïn el seu acatament de la Carta Magna, més enllà que hi facin ‘afegitons’, i ha recordat que la presidenta del Senat, Pilar Llop, en la sessió constitutiva va repetir a cada senador que estaven acatant la Constitució.

Persecució política

La també presidenta del PSOE ha assenyalat que la sentència del TC de 1991 adverteix, a més, que entrar a analitzar algunes consideracions que es poguessin afegir a l’acatament «podrien implicar una persecució del pensament polític». «Una cosa no desitjable», ha afegit.

Expressions com la del senador d’ERC Aubà Fleixsenador d’ERC, que va dir en la sessió constitutiva «per la llibertat delspresos polítics, pel retorn dels exiliats, fins a la constitució de la república catalana, per imperatiu legal, sí prometo", han sigut el detonant que els acataments s’hagin endut el protagonisme d’aquesta primera Mesa del Senat.

Narbona recorda que expressions molt similars van ser utilitzades sent president del Senat Pío García-Escudero, i llavors el PP no va recórrer al TC. I apunta que malgrat que són «expressions de contingut polític», la mesa ratifica i manté la mateixa posició que va tenir en l’anterior legislatura.

Frau de llei

Però per Hernando, el fet que la mesa hagi desestimat la sol·licitud de revisió d’aquests acataments constitueix un «claríssim frau de llei», i ha anunciat ja que eleven recurs al TC perquè es pronunciï sobre això, ja que consideren que la sentència a què s’agafa la mesa per donar per bones aquestes fórmules utilitzades no té res a veure amb la situació actual.

De fet, apunta que la sentència prèvia del TC de 1991 fa referència estrictament a l’ús de la fórmula ‘Per imperatiu legal, sí que prometo’, mentre que el 3 de desembre en la sessió del Senat es va sentir la fórmula ‘Fins a la constitució de la república catalana’.

Notícies relacionades

El senador popular considera que aquesta fórmula «buida de contingut clarament la Constitució», atempta contra la sentència recent del Tribunal Suprem pel procés independentista i també és contrària a les formulacions de la Junta Electoral Central.

Nul·litat sol·licitada

El PP havia demanat a la Mesa del Senat que es procedís a la revisió, «una a una», de les respostes formulades a la pregunta feta per la presidenta del Senat d’acatament de la Constitució, per establir si cada senador havia expressat de forma clara i inequívoca la seva voluntat d’acatar la Carta Magna. A més, volia que s’invalidessin les que no complissin amb l’article 11.3 del Reglament del Senat.