si repeteix com a presidenta

Batet avisa el PP que donarà per vàlides totes les fórmules d'acatament dels diputats

La socialista afirma que aplicarà el Reglament de la Cambra «com sempre ha passat fins ara»

casado-batet-castro

casado-batet-castro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha volgut deixar clar aquest divendres al PP que, si torna a ser elegida dimarts que ve, tractarà els acataments de la Constitució dels diputats electes de la mateixa forma que va fer el mes de maig passat, ja que entén que el seu deure és continuar aplicant el Reglament i la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

El PP va enviar aquest dijous una carta a Batet demanant que el pròxim president del Congrés, ho sigui o no, controli les fórmules d’acatament de la Constitució dels diputats per evitar juraments o promeses «humiliants», segons va assenyalar el seu president, Pablo Casado. Tot per evitar els diferents ‘afegitons’ que alguns diputats van afegir als habituals «sí, juro» o «sí, prometo» en la sessió constitutiva del Congrés del passat 21 de maig.

«Per la democràcia i els drets socials», van clamar alguns parlamentaris d’Unides Podem; «Per Espanya», va dir el president de Vox, Santiago Abascal; o els ‘clàssics’ «per imperatiu legal» que pronuncien sempre els nacionalistes del PNB o els independentistes de Bildu, Esquerra Republicana (ERC) o Junts. En aquesta sessió, els diputats d’ERC i Junts, entre els quals hi havia el president d’ERC, Oriol Junqueras, i els altres tres presos del procés de Junts, van prometre la Constitució per imperatiu legal i ho van fer, a més, «amb lleialtat» al mandat del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

Malgrat les protestes de PP i Ciutadans, la Mesa del Congrés, amb majoria del PSOE i Unides Podem, va donar per vàlides totes les fórmules, per la qual cosa els dos partits van decidir presentar respectius recursos d’empara al Tribunal Constitucional, que encara no ha admès a tràmit, segons van confirmar a Europa Press fonts jurídiques.

El PP, també al Senat 

Notícies relacionades

El portaveu en funcions del PP al Senat, Javier Maroto, també ha presentat un escrit a la presidència de la Cambra alta, com ahir va fer el seu partit al Congrés, perquè el jurament del càrrec es faci ajustat «a les exigències legals per adquirir la condició plena de senador».  

Els populars decidiran dilluns els seus candidats a les meses de les Corts Generals en una reunió conjunta dels dos grups parlamentaris. Pablo Casado encara no ha anunciat si està disposat a deixar vots a Vox perquè aquest partit d’extrema dreta pugui obtenir un lloc a la Mesa del Congrés, on compta amb 52 escons.