sol·licitud per carta

Casado reclama a Batet que impedeixi fórmules no legals d'acatament dels diputats

El PP vol que es gravin els acataments de la Constitució per evitar maniobres estranyes

El presidente del Partido Popular, Pablo Casado, ofrece una rueda de prensa tras recoger el acta de diputado acompañado de la portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo (2d); y el secretario general del Grupo Popular, Guillermo Marisca (1d),  en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 28 de noviembre de 2019.

El presidente del Partido Popular, Pablo Casado, ofrece una rueda de prensa tras recoger el acta de diputado acompañado de la portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo (2d); y el secretario general del Grupo Popular, Guillermo Marisca (1d), en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 28 de noviembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El líder del PP, Pablo Casado, ha enviat una carta a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per sol·licitar-li que impedeixi alsdiputats electes fórmules no legalsd’acatament de la Constitució, avisant que, si no ho fa, podria enfrontar-se a sancions legals o administratives.

Casado, en declaracions al Congrés després d’entregar les seves credencials, vol que Batet o qui resulti elegit president de la Cambra el 3 de desembre, quan es constitueixen les Corts, no accepti fórmules «clarament humiliants» per a la legalitat constitucional i la institució, com les empleades per alguns diputats en la sessió constitutiva del 21 de maig.

Juraments com «per la República catalana» o «per la llibertat dels pobles indígenes» no són acceptables, ha assegurat Casado, que a la carta sol·licita a Batet quatre coses concretes perquè no es repeteixi aquesta situació.

En primer lloc, li reclama que remeti una carta a tots els electes que informi de com poden fer-ho per adquirir la condició plena tal com figura al Reglament de la Cambra.

Infraccions penals 

D’aquesta manera, poden prometre o jurar la Constitució o utilitzar també per imperatiu legal. En segon lloc, reclama a Batet que posi a disposició de la Cambra tots els serveis tècnics (vídeo, àudio, etc.) perquè quedi «perfectament reflectit» al’acta taquigràfica tot el que s’hagi dit i, per tant, no es puguin escudar que no s’entenien les fórmules utilitzades.

Notícies relacionades

A més, exigeix a la presidenta del Congrés que, després d’escoltar el jurament o la promesa de cada diputat, comuniqui de manera personal a aquells que no han utilitzat la fórmula vàlida. Per acabar, i abans de finalitzar la sessió constitutiva, la presidenta ha de donar compte dels noms dels que no han adquirit la condició de diputat per no jurar o prometre la Constitució d’acord amb la legalitat establerta.

Casado avisa també a Batet que si dictamina a posta una resolució injusta, ja que ha sigut informada amb temps, podria haver d’afrontarinfraccions penals o administratives.