TV-3, en el punt de mira del PSC

«No volem tancar-la, com Cs, sinó que torni a ser la de tots i no la d'uns quants», sentencia Granados

La llengua i els mitjans públics, temes estrella de la ponència del congrés dels socialistes

psc

psc / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans tornarà a portar aquest dimecres TV-3 al Parlament. Els mitjans públics i la llengua són dues de les obsessions de Cs, cavalls de batalla sobre els quals va aconseguir el triomf a les últimes catalanes, en què va aconseguir aglutinar la gran majoria del vot útil antiindependentista amb el seu discurs dur contra el separatisme. El PSC, que busca ara pescar exvotants al riu revolt taronja, ha decidit encarar obertament aquests dos assumptes, temes destacats en la ponència política del congrés del PSC, que se celebra aquest cap de setmana.

«Afrontem els debats de cara, no mirem a cap altre costat», sentencia Eva Granados, portaveu del PSC al Parlament, que considera que el problema és que «TV-3 ha canviat». El document marc reclama «uns mitjans de comunicació lliures i responsables» que siguin capaços de recuperar «la credibilitat per part de tota la ciutadania». Considera que TV-3 i Catalunya Ràdio s’han convertit, en una part de la seva programació, «en instruments d’agitació i propaganda al servei d’una determinada idea política a Catalunya», i proposa contractar mitjançant un concurs internacional les noves direccions de la televisió i la ràdio públiques catalanes. En aquest apartat del document congressual s’han registrat diverses esmenes, tot i que moltes menys que les que ha suscitat la «flexibilització» de la immersió i cap d’elles qüestiona la crítica a la deriva que els socialistes veuen en els mitjans de comunicació.

«No volem tancar TV-3, com Cs, sinó que torni a ser la de tots. Ens preocupa que TV-3 ja no sigui la nostra, la de tots, sinó la d’uns quants», lamenta Granados. La portaveu parlamentària del PSC posa algunes dades per avalar la seva tesi: segons l’Informe de Pluralisme del CAC, durant l’últim quadrimestre del 2018 al programa ‘Tot és mou’ es van fer 53 entrevistes a representants de formacions independentistes davant quatre de no independentistes. «¿Què passa a Catalunya perquè l’argument de la televisió pública sigui que els no independentistes no volen anar-hi? Quan nosaltres governem, a TVE hi van representants del PP i quan els populars manen nosaltres també hi anem», comenta sobre la falta de pluralisme. Un 43,3% dels enquestats en un estudi de la CCMA considera que els programes de contingut informatiu no són imparcials. I segons les enquestes del CEO només un 14% dels que es defineixen com a no independentistes miren TV-3. «Molta gent que abans la mirava ja no la mira. ¿Ens preocupem o continuem pensant que tot és ideal?», es pregunta Granados, que destaca que el Consell Professional de programes de TV-3 i Catalunya Ràdio ja ha expressat la seva «preocupació per l’ús indiscriminat de la informació i l’opinió» i com aquesta falta de definició nítida compromet la percepció d’independència dels mitjans públics. 

Notícies relacionades

Fa un parell de setmanes, la Cambra catalana va aprovar una moció socialista que reclamava que el Consell de l’Audiovisual introdueixi nous barems per mesurar la seva pluralitat. També demanava la dimissió de la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach, tot i que aquest punt va ser tombat per la majoria independentista al Parlament. «Llorach no va dimitir perquè la va salvar la CUP», sentencia David Pérez, que lamenta que tampoc prosperés cap altre apartat que condemnava els «menyspreus i insults» a Mossos i polítics per part d’alguns col·laboradors de la CCMA, i instava la direcció «a prendre accions sobre això cap als quals desqualifiquen i desacrediten aquests funcionaris i personalitats públiques». «És una barbaritat que a latelevisió pública es digui que els Mossos són gossos i que, per molt que es disculpi, aquí no passi res», valora l’impulsor d’aquesta iniciativa parlamentària.

El diputat socialista denuncia que la falta de pluralitat no només provoca que molts catalans hagin deixat de veure-la sinó també que molts empreses no vulguin anunciar-se. «Estan enfonsant TV-3, a nivell d’audiències i econòmicament», clama. Pérez, que no dubta a qualificar de «pou sense fons» i «forat negre» la ‘Corpo’, destaca que la Generalitat fa tres anys que ha de fer aportacions extres per equilibrar els comptes de la televisió catalana i que aquest any, a més dels231 milions pressupostats, n’han hagut de donar 37,95 més.