aniversari de la constitució

Batet demana «respecte i diàleg» en un Congrés molt fragmentat

La presidenta destaca en el seu discurs del dia de la Constitució la necessitat que els polítics es tractin amb dignitat

Remarca l'empara que dona la Carta Magna per «acabar amb la violència de gènere» i assegurar «la igualtat»

batet-efe vid 06 132644 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

La presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, ha pronunciat un breu discurs a la Cambra baixa, on aquest matí tots els grups polítics celebren el dia de la Constitució, que aquest any compleix 41 anys. Batet ha reclamat que, en un Congrés sense «majories clares» i molt fragmentat, el «respecte, diàleg i responsabilitat són clau».

«Si les paraules de la Constitució no troben un recolzament en la vida social i política, si ens perdem el respecte, si entre nosaltres creix la desconfiança i traïm la nostra solidaritat, estem dilapidant aquest llegat. Perquè de la vida en comú, de la convivència, és del que tracta la nostra Constitució», ha afirmat envoltada del president en funcions, Pedro Sánchez, els membres del Govern i els representants de la majoria de partits polítics. No han assistit, com en ocasions anteriors, els dirigents d’ERC, JxCat, la CUP i el PNB.

Notícies relacionades

A la seva esquerra també hi havia Pilar Llop, presidenta del Senat, jutge especialitzada en violència masclista. Batet també ha fet referència a aquesta xacra i ha destacat que comprometre’s amb la Carta Magna també consisteix a «acabar amb la violència de gènere» per assegurar «la igualtat i la llibertat de la meitat de la població i la dignitat de la societat sencera». Un encàrrec que va dirigit a Vox, i que remarca la necessitat que hi hagi una llei concreta per protegir la dona i l’existència, per exemple, de tribunals especialitzats en aquest tipus de violència. 

A l’aniversari de la Carta Magna també ha acudit el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que aquest divendres ha deixat clar que la seva formació defensarà que el Govern que aspira a conformar amb el PSOE reguli el mercat dels lloguers per «limitar» els preus «abusius», així com l’actualització de les pensions a l’IPC.