RECEPCIÓ A LA ZARZUELA

Batet informa el Rei per iniciar la ronda de consultes de la investidura de Sánchez

La socialista presideix la primera reunió de la Mesa del Congrés, que fixarà el termini per a la constitució dels grups parlamentaris

zentauroepp48273678 batet rey190522114504

zentauroepp48273678 batet rey190522114504 / Ballesteros

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La reelegida presidenta del Congrés, Meritxell Batet, acudeix aquest dimecres al palau de la Zarzuela per informar el rei Felip VI de la constitució de la Cambra baixa per tal que pugui preparar la tradicional ronda de consultes amb els partits amb representació parlamentària. Batet ha sigut citada a les onze del matí. Tal com va succeir el mes de maig, quan es va constituir el Congrés després de les eleccions del 28-A, acudeix a Palau un dia després de l’arrencada de la XIV legislatura.

A la seva tornada de la Zarzuela, a la una del migdia, Batet presidirà la primera reunió de la Mesa del Congrés, que ha sigut elegida en la sessió constitutiva d’aquest dimarts. Previsiblement en aquesta cita es fixarà el termini per a la constitució dels grups parlamentaris que funcionaran en aquesta XIV legislatura.

En aquesta ocasió, a la ronda de consultes del cap de l’Estat, hi podran acudir més d’una vintena de partits i caldrà veure si aquestes reunions es convoquen abans o després del 6 de desembre, quan tindrà lloc al Congrés la tradicional recepció institucional amb motiu del Dia de la Constitució. Per fixar aquestes reunions també serà crucial saber si finalment Felip VI és l’encarregat de representar Espanya en la presa de possessió com a president de l’Argentina d’Alberto Fernández, prevista per al 10 de desembre. 

El Monarca també rep aquest dimecres en audiència la nova presidenta del Senat, Pilar Llop.

Els grups, el 12

En qualsevol cas, es calcula que el 12 de desembre acabarà el termini de cinc dies hàbils per formar els grups parlamentaris de la Cambra. Aquell termini comença després de la constitució del Congrés i té en compte que pel mig hi ha dos dies festius: el 6 i el 9 de desembre, ja que a Madrid es passa a aquell dilluns el dia festiu de la vigília, Dia de la Immaculada Concepció. Després, la Mesa haurà de ratificar els grups parlamentaris per constituir la Junta de Portaveus, que és l’òrgan que ordena les sessions plenàries i, per tant, el ple d’investidura.

Així doncs, la setmana del 16 de desembre es preveu com la primera en què es podrà convocar un ple, ja que ja estaran constituïts els grups parlamentaris i la Junta de Portaveus. Més enllà d’aquestes qüestions formals, tot dependrà de si aleshores el PSOE i Podem han aconseguit sumar prou recolzaments per garantir la investidura del mandatari socialista.

Concretament, la data estarà en funció de com es desenvolupin les negociacions obertes amb ERC, la posició del qual és crucial. Si no hi ha acord a mitjans de desembre, és previsible que com a molt aviat el ple d’investidura es convoqui al gener, ja després de les festes de Nadal.

No hi haurà ple sense recolzaments

Notícies relacionades

Divendres passat, la portaveu del Govern en funcions,Isabel Celaá, va assegurar que el candidat del PSOE no compareixerà per demanar la confiança de la Cambra si no té amarrats els recolzaments i abstencions que li garanteixin sortir exitós del debat. «No anirem a una investidura fallida», va dir. Serà investit president aquell candidat que aconsegueixi la confiança del Congrés per alguna d’aquestes dues vies: en la primera votació sumant la majoria absoluta (176 diputats) o, en una segona oportunitat, 48 hores després, aconseguint més vots a favor que en contra.

Tot i que Sánchez arribi a la investidura amb garanties d’èxit, sempre caldrà tenir en compte per fixar la data d’aquesta primera votació el risc, tot i que sigui mínim, d’una nova repetició electoral. I és que, en cas que no fructifiqués cap investidura, les Corts es dissoldrien al complir-se dos mesos d’aquesta data, per celebrareleccions 47 dies després.