LES NEGOCIACIONS

Sánchez evita el risc de forçar ERC i mira al gener per a la investidura

El president assumeix la dificultat d'aconseguir ser reelegit abans de Nadal

No aclareix la seva oferta als republicans i torna a demanar l'abstenció del PP

undefined51183836 madrid 02 12 2019 sociedad rueda de prensa del pte del gobie191202180021

undefined51183836 madrid 02 12 2019 sociedad rueda de prensa del pte del gobie191202180021 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez sembla haver començat a assumir que ERC necessita més temps per metabolitzar la seva abstenció en la investidura i que les presses per ser reelegit abans de Nadal podrien portar les negociacions al fracàs per un excés de pressió. Davant aquest risc, Sánchez ha parat el cronòmetre aquest dilluns, en vigílies de la segona reunió entre els dos partits, i ha introduït en el seu calendari la possibilitat d’esperar fins al gener. Els socialistes no ho havien fet fins ara, convençuts que la frontera de les festes també era una barrera psicològica per als ciutadans, que apressen per al desbloqueig, però el president sembla que ha captat el missatge que aquest dilluns han tornat a enviar els republicans: no tenen cap pressa.

Tant el PSOE com ERC admeten que el clima que s’ha creat entre els equips negociadors és positiu i pot aconseguir-se un pacte. Però no encara. No en la cita d’aquest dimarts. El principal partit independentista al Congrés intenta, des de fa dies, aïllar-se de les múltiples pressions que els demanen que accelerin l’entesa i investeixin Sánchez abans dels torrons. Temen la factura electoral que pugui passar-los un acord precipitat en uns comicis catalans. Transitar del Sánchez amenaçant d’aplicar el 155 en la campanya del 10-N al Sánchez dialogant necessita un temps de digestió, defensen. I més encara amb les acusacions de botiflers que fa l’ala més radical de l’independentisme. ERC vol un Govern progressista a Madrid, però no a costa de perdre més vots a Catalunya, després que el 10-N obtinguessin 13 diputats, en lloc dels 15 de l’abril.  

El PSOE, que semblava indiferent a aquest context, assumeix ara que la petició dels republicans no era capritxosa i que haurand’esperar més del que estava previst per a la investidura. L’últim que ha demanat que frenessin les presses ha sigut el vicepresident, Pere Aragonès, aquest dilluns al migdia: «Nosaltres treballarem per a un un acord sòlid, amb garanties, un bon acord, i això de vegades és inviable si hi ha la intenció que sigui també un acord ràpid», ha alertat.

Sense dates

La Moncloa ha captat el missatge. A la tarda, Sánchez s’ha obert per primera vegada a continuar negociant. «Nosaltres volem que hi hagi un govern com més aviat millor. No hi vull posar cap data. No sé si serà el 12 de desembre, el 20 de desembre o el 8 de gener. No ho sé», ha respost, des de la Cimera del Clima, a les preguntes de la premsa, després de tres setmanes de mutisme.

Ha sigut més taxatiu quan ha garantit que no s’haurà de tornar a passar per les urnes. «El que no hi pot haver i no hi haurà són terceres eleccions», ha conclòs, i ha tornat a obrir el ventall a l’apel·lar, per primera vegada des que va firmar l’acord de Govern de coalició amb Pablo Iglesias, al PP perquè desbloquegi la investidura. «Més enllà de les dates, de les negociacions, l’important és quetots els actors políticssiguem conscients que hem d’aportar al desbloqueig. Ningú està demanant a cap partit que renunciï a ser alternativa. El que demanem és que permetin que hi hagi Govern en aquest país», ha plantejat.

Notícies relacionades

Tot i que els recels perduren, el PSOE i ERC han assumit que, més enllà de les dates, la voluntat d’aconseguir un pacte és comuna i és sincera. Els dos partits esperen avançar en la trobada d’aquest dimarts, que se celebrarà a les cinc de la tarda al Congrés, poc després que les noves Corts quedin constituïdes. La formació independentista confia a obtenir respostes més concretes a les seves reivindicacions, especialment al calendari amb dates per a una taula entre el Govern i la Generalitat.

Tot i així, el seu portaveu parlamentari, Gabriel Rufián, no ha volgut aixecar expectatives excessives. «Som davant un conflicte polític d’una envergadura tan enorme i extraordinària que no es pot tancar en una reunió. Tampoc dilatarem artificialment la negociació; no és el nostre estil», ha dit.