ERC exigeix al PSOE acordar dates concretes de diàleg

Els republicans situen la negociació entre governs després de la investidura de Sánchez

La primera reunió dels equips serà dijous a les cinc al Congrés dels Diputats

undefined51096668 madrid  26 11 2019  diputados de erc recogen credenciales en191126190816

undefined51096668 madrid 26 11 2019 diputados de erc recogen credenciales en191126190816 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

ERC i el PSOE comencen a avançar cap a la investidura de Pedro Sánchez per un camí en principi transitable. La direcció dels republicans sembla disposada ara a plantejar la negociació en termes més pragmàtics i menys maximalistes, després d’haver-se vacunat contra l’ala dura de l’independentisme gràcies el suport massiu de les seves bases en la consulta. Per abstenir-se exigeixen una negociació endues fases. Una primera, entre els dos partits, en quèprioritzenpactar uncalendaridediàleg. Com que la desconfiança perdura i és mútua, els republicans volen aquestacord per escritirubricaten públic. No especifiquen qui hauria de signar. Després de la investidura, proposen, arribaria la negociació entre elGoverni laGeneralitat. JxCat, que segueix atrinxerat en el no, prefereix que la reunió entre Sánchez i Torra es faci abans de la investidura. A la Moncloa s’obren a «perfeccionar l’autogovern» i estan convençuts que el ‘president’ prova de lligar les mans dels seus socis en el Govern. 

La primera reunió entre els equips negociadors d’ERC i del PSOE, dijous a les cinc al Congrés, arribarà una mica més aplanada per la posició dels de Pere Aragonès i la comunicació permanent que mantenen els portaveus parlamentaris, Gabriel Rufián Adriana Lastra. Quan el republicà es va acreditar aquest dimarts com a diputat, lluny de tancar-se en maximalismes estèrils, va advocar per un missatge possibilista. A saber. ERC desconfia de Sánchez. No creu que hagi canviat i segueix amb l’espina clavada pels missatges durs que el líder socialista va enviar al món independentista durant la campanya de les últimes eleccions generals, a més de la sentència del Tribunal Constitucional.

«Perfeccionar l’autogovern»

I no obstant. Afirma que «un Sánchez feble» sí que està disposat a asseure’s a negociar, i és des d’allà que el republicanisme ha d’operar: aprofitar que el líder del PSOE necessita amb urgència l’abstenció dels 13 diputats d’ERC per arrencar-li un compromís sòlid de diàleg darrere resoldre el conflicte català per la via política. «Perquè Pedro Sánchez s’abraci amb Pablo Iglesias o amb el papa de Roma no deixa de ser qui és. Quan se sent dèbil se’l pot fer seure. I les nostres intencions són parlar. Aquest conflicte polític ha de tornar a la política», defensa Rufián.  El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va abonar aquest dimarts la tesi del diàleg i es va obrir a «perfeccionar l’autogovern», tot i que va admetre que algunes exigències d’ERC són «inassumibles».

La prioritat dels republicans és que l’acord inclogui un calendari de negociacions entre el Govern i la Generalitat. Aquestes trobades, admeten, arribarien després de la investidura de Sánchez. ERC no especifica qui s’hauria d’asseure a la taula, tot i que recorda que Torra és el màxim responsable català. A la Moncloa es mouen amb prudència, i tampoc confirmen interlocutors, però no amaguen que l’entesa és més senzilla amb «dirigents moderats». Al cap i a la fi la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, manté una interlocució fluida amb Aragonès.

Notícies relacionades

JxCat mira de ficar-se en la negociació d’ERC i el PSOE, en un intent per apujar el preu de l’abstenció dels republicans. El president està reclamant dotar de contingut l’acord abans de la investidura i aquest dimarts la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va tornar a reclamar aquest dimarts la presència de Torra en el diàleg entre executius.

’República digital’

Mentrestant, la unitat entre el PSOE i Podem podria veure’s compromesa aquest dimecres al Congrés, informa Juan Ruiz Sierra. La Cambra baixa vota la convalidació del decret llei contra l’anomenada ‘república digital catalana’. El text obliga tots els servidors que utilitzin dades de les administracions a estar localitzats a la UE i permet el tancament sense audiència prèvia de serveis digitals per motius d’ordre públic. Els morats han sigut crítics amb aquesta iniciativa, aprovada fa un mes per l’Executiu, i la seva abstenció o fins i tot vot en contra seria un mal precedent, en un tema tan sensible, abans de la hipotètica constitució de la coalició entre Sánchez i Iglesias.