Gira institucional

Illa viatja a la Xina per consolidar Catalunya com un soci fidel

El president busca captar inversions i recolzar les firmes catalanes establertes al país en el seu segon viatge a Àsia en un any

La Generalitat mira de posicionar-se com un suport fiable davant la guerra aranzelària decretada per Trump

Illa viatja a la Xina per consolidar Catalunya com un soci fidel

MIGUEL ÁNGEL GRACIA

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Japó, Corea del Sud i, ara, la Xina. El president de la Generalitat, Salvador Illa, inicia avui a Pequín el seu segon viatge oficial a Àsia el seu primer any de mandat, disposat a "sembrar i regar", cosa que es tradueix a mirar de captar noves inversions i recolzar les empreses catalanes establertes en el gegant asiàtic. A la Generalitat parteixen del convenciment que la Xina suposa una "oportunitat geoestratègica" perquè Catalunya es refermi com un soci fidel en l’àmbit econòmic, especialment després de la guerra aranzelària decretada pel president dels Estats Units, Donald Trump. Uns plans que el gabinet del cap del Govern obté sota el nom de Pla Àsia i que es donaran a conèixer a finals d’any, una vegada culmini la visita i analitzi les opcions que té per incidir en la regió.

Illa segueix així els passos del president del Govern, Pedro Sánchez, que ha viatjat en fins a tres ocasions a la Xina per mirar d’enfortir els vincles amb la zona, però també s’alinea amb la Unió Europea. De fet, el viatge del president coincideix amb la cimera que commemora el 50è aniversari de l’establiment de relacions bilaterals entre la UE i la Xina, però els gabinets no van poder coordinar les agendes per propiciar una trobada amb el president del Consell Europeu, António Costa, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que s’han vist amb el president xinès Xi Jinping i el primer ministre Li Qiang.

La Generalitat va començar a treballar en aquest viatge institucional després de la reunió que va mantenir Illa amb el president de l’Assemblea Popular Nacional de la Xina, Zhao Leji, el 23 de novembre a Barcelona. Convidat per Leji, la tercera autoritat del país, i amb la gira asiàtica de Pasqual Maragall fa més de 20 anys com a últim precedent, el president visitarà Pequín (des d’avui i fins dimarts), Wuhu i Hefei (part de dimarts i dimecres) i Shanghai (de dijous fins divendres) acompanyat pel conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, i el d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper.

Illa es reunirà a Pequín amb el membre del Buró Polític del Comitè Central del Partit Comunista i secretari de la formació, Yin Li, que és el representant del màxim òrgan de direcció política del país; així com també amb el vicepresident de l’Assemblea Popular Nacional, Wu Weihua.

Directius

En el quadre econòmic, Illa se citarà amb directius de l’automobilística Chery, la tecnològica Huawei, l’operador de telecomunicacions China UniCom, l’empresa líder en motocicletes elèctriques Luyuan, l’aerolínia China Eastern i el fabricant de materials per a bateries ICL-Dynanonics; així com amb firmes catalanes instal·lades al país com Damm, Seat i Cupra, Roca, Ames Group i Ficosa.

Notícies relacionades

Una de les visites destacades serà la del port de Shanghai, on Illa acudirà acompanyat pel president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell, i el conclave amb empresaris xinesos en què també participarà el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu. El president buscarà també donar un reconeixement a la cultura i la gastronomia catalana a la Xina amb un sopar a càrrec del xef del restaurant Disfrutar, Eduard Xatruch; i a l’esport, amb la firma d’un conveni per a intercanvis amb la Fundació Samaranch. El president també oferirà un balanç del seu primer any en el Govern l’últim dia del viatge.

La Xina és el cinquè país del món que més inverteix a Catalunya i el primer en l’àmbit asiàtic.