Sánchez ultima una fórmula de diàleg per convèncer ERC

El Govern s'inclina per presentar la seva oferta després de la consulta de dilluns a les bases republicanes

La Moncloa aposta per una taula de diàleg entre partits i descarta la relació bilateral amb Torra

undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal  i espanyol pere arago191121181032

undefined44277378 els vicepresidents dels governs catal i espanyol pere arago191121181032 / La Moncloa

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Després de l’ensurt inicial, el PSOE creu que la consulta d’ERC a les seves bases pot servir per encarrilar el pacte. «¿Està d’acord de rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una taula de negociació?», preguntarà dilluns la direcció republicana als afiliats. No hi ha cap dubte que la resposta aclaparadora serà ‘sí’, cosa que en principi abocaria al fracàs la reelecció del president en funcions, perquè l’abstenció dels 13 diputats d’ERC resulta imprescindible, dins d’un complex acord a diverses bandes que inclou el recolzament d’Unides Podem (que ocuparà ministeris en el futur Govern si s’acaba formant), el PNB, Més País i els minoritaris no independentistes. Però els socialistes diuen ara que no, que el partit d’Oriol Junqueras, en realitat, pot estar preparant el terreny per facilitar que Sánchez continuï a la Moncloa.  

Les cauteles en el PSOE amb ERC són moltes. Les últimes experiències no han sigut positives. Els republicans van propiciar l’avanç electoral al rebutjar els Pressupostos, juntament amb el PDECat, i després van vetar l’ascens de Miquel Iceta a la presidència del SenatMiquel Iceta . Però en l’entorn de Sánchez confien que aquesta vegada sí que hi haurà entesa. Per això estan ultimant la seva oferta de diàleg. La proposta, en principi, es faria després de la consulta i passaria per una «taula» de partits com la que reclama ERC, necessitada de gestos per justificar la seva abstenció davant els seus i davant els neoconvergents, instal·lats en el ‘no’ a la investidura. Aquest format permetria la interlocució amb l’ala més moderada de l’independentisme i evitaria un diàleg bilateral Govern-Generalitat, que implicaria tornar a asseure’s amb el president català, Quim Torra, amb qui Sánchez no vol tenir contactes. 

La hipòtesi amb què treballen els col·laboradors del president és aquesta. Dilluns, les bases republicanes rebutgen facilitar gratis la investidura de Sánchez. Després, els socialistes fan la seva oferta de taula de diàleg a la direcció d’ERC, confiant que la doni per bona i deixi enrere el desenllaç de la consulta, que no és vinculant, al considerar que els termes de la negociació han canviat.

«Per això és important moure fitxa després que hagin parlat les seves bases, no abans. És més fàcil confiar en la direcció d’ERC que en la seva militància», expliquen els socialistes. «Hem arribat a la conclusió que ERC vol recolzar i s’ha d’entendre que ara ja no pot fer-ho gratis. Mourem el que calgui moure», assumeixen fonts governamentals. A partir d’allà, si s’aconsegueix l’entesa, creuen que els republicans intentaran transmetre que han obtingut del PSOE molt més del que diu l’acord en concret.  «Ells faran una interpretació molt més radical del que hem pactat, però amb això hem de comptar», assenyalen els socialistes.

El canvi d’actitud

Tot i que durant mesos Sánchez va esgrimir que no era fiable descansar la governabilitat en ERC, a la Moncloa diuen haver superat aquesta lectura perquè no hi ha cap altra opció realista. «L’actitud ha canviat. Ja no hi ha dubtes. S’ha instal·lat un sentiment molt profund i és que hem de moure el que faci falta perquè la investidura surti abans de Nadal», apunten.

Notícies relacionades

El Govern vol que el model de negociació sigui el mateix que es va seguir amb Podem després del 10-N per pactar la hipotètica coalició: actuar amb summa discreció, intentant que només es conegui el pacte quan s’hagi completat. Entenen que els sectors més radicals de l’independentisme i també la dreta sortirien a torpedinar els avenços si fossin públics, cosa que posaria en risc la negociació. De fet, aquest dijous Torra ja ha intentat posar més pressió sobre ERC al dir que no n’hi ha prou de pactar una taula de diàleg, sinó que els republicans han de garantir «els continguts» del que s’hi discuteixi.