El Parlament desafia el TC i insisteix en l'autodeterminació

Els grups acorden modificar l'ordre del dia per accelerar el debat d'una moció de la CUP que ja ha sigut suspesa

El document no es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament (BOP), segons fonts parlamentàries

autodeterminacion / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Nou desafiament del Parlament al Tribunal Constitucional (TC). El ple ha aprovat aquest dimarts una moció de la CUP que afirma que la Cambra catalana «expressa la seva voluntat d’exercir de manera concreta el dret a l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català». El president Roger Torrent no només ha modificat l’horari del ple (que estava convocat per a aquesta tarda a les 15 hores i ahir es va avançar a les 9 hores), sinó que els diputats d’ERC han alterat l’ordre del dia posant de relleu la seva cinquena part de l’hemicicle per tirar endavant aquest text abans que la reunió del TC pogués suspendre-la després de la impugnació del Govern central i, així, evitar incórrer en un delicte de desobediència. Però el tribunal s’ha apressat iha suspès la mociómentre es discutia a l’hemicicle. No obstant, Torrent ha al·legat que no havia rebut encara l’esmentada notificació en el moment de cridar a votació. 

Segons fonts parlamentàries, a les 10:06:01 el president ha anunciat l’inici de la votació i a les 10:06:14 n’ha pronunciat el resultat; mentre que la comunicació del TC als serveis jurídics del Parlament ha arribat a les 10:09:00. La Mesa, reunida després del ple, ha certificat que la moció no es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament (BOP) perquè el secretari general del Parlament, Xavier Muro, també advertit pel TC i avui absent per «malaltia», ha avisat als lletrats que no oficiarà el tràmit i, per tant, no quedarà constància que aquesta moció s’hagi aprovat. 

Republicans i postconvergents han recolzat el primer punt sobre l’autodeterminació i els comuns s’han abstingut, però els socis de Govern han desdenyat la resta del text que advocava per la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, i qüestions com la «retirada dels cossos policials i militars estatals» i la «dissolució dels cossos d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra», entre altres mesures, com el final de les llistes d’espera en sanitat i un salari mínim de 1.200 euros. Els diputats de Cs han abandonat l’hemicicle i els del PSC i el PPC no han votat. 

Notícies relacionades

La maniobra dels independentistes havia despertat les crítiques de Cs, elPSC i elPPC, que van demanar la intervenció dels lletrats. Fins i tot membres del Govern, com la portaveu Meritxell Budó, havien mostrat el seu malestar pels canvis d’última hora, ja que la votació coincidia amb la reunió setmanal del Consell Executiu. «El fet que hagi convocat de manera gairebé simultània el ple del Parlament, sense previ avís ni consens i de manera sobtada, genera sens dubte una alteració de la normal agenda institucional», ha apuntat en una missiva.

Els tres partits constitucionalistes han carregat contra Torrent i han acusat l’independentisme de «prendre el pèl a la ciutadania» i de «trepitjar drets i llibertats de l’oposició». Tots tres van presentar peticions de reconsideració per l’entrada a tràmit de la Mesa, però van ser desestimades. El TC va advertir fins a tres vegades a Torrent que incorrerà en responsabilitats penals si desobeeix, però la Mesa ho va desatendre i la va tramitar el 29 d’octubre. El text va ser avaluat pels lletrats durant la reunió d’aquest òrgan, però, segons fonts parlamentàries, no van ser «tan taxatius» com quan es van pronunciar sobre la proposta de resolució pactada entre les tres forces independentistes també sobre l’autodeterminació i que també ha sigut suspesa pel TC abans d’arribar a votació. En el cas de la moció de la CUP, van considerar que el contingut és «interpretable» i «ambigu».