La Fiscalia General ordena investigar si el Parlament ha desobeït el TC

Segarra insta el ministeri públic català a obrir diligències per determinar si la votació del Parlament té transcendència penal

Durant el procés la fiscalia només va actuar contra la Cambra catalana a instàncies del Constitucional

GRAF8848. MADRID, 09/09/2019.- La fiscal general del Estado, María José Segarra, durante su intervención este lunes en el acto de apertura del año judicial en el Salón de Plenos del Tribunal Supremo. EFE/ Mariscal ***POOL***

GRAF8848. MADRID, 09/09/2019.- La fiscal general del Estado, María José Segarra, durante su intervención este lunes en el acto de apertura del año judicial en el Salón de Plenos del Tribunal Supremo. EFE/ Mariscal ***POOL*** / Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia General de l’Estat al final ha sigut la primera a fer un pas per actuar penalment contra el president del Parlament, Roger Torrent, i els membres de la Mesa de la Cambra catalana, per la tramitació de mocions i resolucions suspeses cautelarment pel Tribunal Constitucional per ser sospitoses d’inconstitucionalitat. Així, ha instat la Fiscalia catalana a obrir diligències d’investigació a fi de valorar «la possible transcendència penal de tals decisions».

En una escarida nota, la institució al front de la qual hi ha María José Segarra ha informat que «en consideració a les decisions adoptades per la Mesa del Parlament durant les últimes setmanes i fins al dia d’avui, en el context dels incidents d’execució de les sentències del Tribunal Constitucional» del 2015, 2018 i 2019 contra el desafiament sobiranista, ha procedit a instar la Fiscalia catalana a «la incoació de diligències d’investigació a fi de valorar la transcendència penal de tals decisions».

Tot i que el ministeri públic no ho esmenta, les últimes resolucions de l’alt tribunal feien advertència expressa a Torrent i a la resta dels membres de la Mesa de les responsabilitats penals en què podien incórrer en cas de desobeir-lo, com fa l’efecte que ha fet aquest dimarts amb la decisió del ple del Parlament d’avançar la seva hora i d’alterar l’ordre del dia per poder votar una moció de la CUP a favor de l’autodeterminació i de reprovació del Rei. Amb aquest avanç es pretenia evitar la previsible suspensió cautelar per part del Constitucional, que també tenia previst reunir-se aquest dimarts.

Notícies relacionades

Malgrat que el tribunal ha avançat l’hora de la seva reunió a les 9.30 i ha procedit a suspendre la tramitació de la moció abans de la seva votació, que s’ha produït entorn de les 10.00 hores, la notificació de la seva resolució ha arribat després a la Cambra. En qualsevol cas, fonts jurídiques han assenyalat a EL PERIÓDICO que els efectes d’aquesta suspensió de la tramitació s’estenen també al resultat de la votació, de manera que queda invalidat.

Amb l’anterior presidència del Parlament, l’obertura de diligències penals es va produir per part de la fiscalia després que el mateix Constitucional deduís testimoni i li remetés les actuacions perquè actués. En aquest cas, es van acabar presentant diverses querelles per desobediència contra la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Amb la decisió del ministeri públic no ha fet falta instar a actuar el tribunal de garanties.