excap de la banda terrorista eta

'Txeroki' nega haver estat a Biscaia quan ETA va assassinar Lidón

La mare i el fill del magistrat han narrat com van identificar el terrorista

30/11/2015 Sede de la Audiencia Nacional de la calle Génova

30/11/2015 Sede de la Audiencia Nacional de la calle Génova / EUROPA PRESS (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els etarres Garikoitz Aspiazu Rubina, ‘Txeroki’, i Asier Arzalluz Goñi, ‘Santi’, han negat aquest dilluns ser a Biscaia quan membres d’ETA van assassinar a trets el magistrat José María Lidón el 2001 a la localitat biscaïna de Getxo.

Els dos etarres, que estan sent jutjats a l’Audiència Nacional, únicament han volgut puntualitzar aquest extrem a preguntes de la seva defensa després de rebutjar respondre a les de la fiscalia, que demana per a cadascun d’ells 30 anys de presó per aquest atemptat. A continuació ha comparegut com a testimoni la vídua de Lidón, María Luisa Galarraga, que va presenciar l’assassinat del seu marit i que ja va prestar testimoni el novembre del 2005 quan va ser jutjat l’etarra Orkatz Gallastegi per haver subministrat a ETA la informació necessària per acabar amb la vida del magistrat, fets pels quals va ser condemnat a 26 anys de presó.

En aquesta ocasió, Galarraga ha explicat que el 2016 va identificar ‘Txeroki’ en una roda de reconeixement després d’haver-lo vist el 2008 a la televisió i adonar-se’n per la seva «mirada» que era un dels autors de la mort del seu marit. «Estic absolutament segura de la identificació», ha assegurat.

Notícies relacionades

El seu fill, Iñigo Lidón, també present quan es va produir l’atemptat, ha relatat visiblement emocionat el moment en què van identificar ‘Txeroki’ per televisió.

No obstant, ha situat aquell moment el 2011 i, davant del ball de dates, a preguntes de la fiscal ha precisat que la seva mare ha pogut dir que va ser el 2008 perquè aquesta va ser la data en què ‘Txeroki’ va ser detingut, però que la imatge que els va fer reconèixer-lo la van veure dos anys després, quan va ser entregat a Espanya per primera vegada.