EL LABERINT CATALÀ

Màxima alerta policial per la visita del Rei a Barcelona i pel 10-N

Els CDR i la CUP convoquen a manifestar-se en l'entrega dels premis Princesa de Girona

Els Mossos i la Policia preparen un gran dispositiu per blindar la Diagonal

zentauroepp50731401 catalan separatist protesters gather outside the hotel where191104131558

zentauroepp50731401 catalan separatist protesters gather outside the hotel where191104131558 / ALBERT GEA

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Guillem Sànchez

Un cúmul de casualitats han convertit la visita del Rei a Barcelona d’aquest dilluns en un dels principals esdeveniments de la campanya. Amb Catalunya convertida en el centre del debat electoral, i amb part de l’independentisme en ebullició després de la sentència del procés,la cita està marcada en vermell a tots els calendaris.

En una reunió del patronat de la Fundació Princesa de Girona celebrada el desembre del 2018 es va decidir que aquest any atorguessin els seus premis al novembre, en comptes de juny com és habitual. Es compleix el desè aniversari de la fundació, i volien organitzar un acte especial.

Estrena d’Elionor

Ningú s’imaginava llavors que la data coincidiria amb una campanya electoral d’alt voltatge. A més, aquest any és el primer en el qual la princesa Elionor, que ja té 14 anys, pren la paraula en aquest tipus d’actes. Java debutar a Oviedo, fa dues setmanes, i seria una enorme sorpresa –tot i que no hi ha confirmació oficial– que a Barcelona no parlés, ique no ho fes en català.

Així que l’acte constitueix una ocasió perfecta perquè els qui porten escalfant el carrer a Catalunya des que es va publicar la sentència del procés obtinguin una gran repercussió. Almenys això han pensat col·lectius com els CDR, Arran, la CUP o Pícnic per la República: tots ells han convocat a protestar davant el Palau de Congressos contra la visita real, amb lemes com‘Catalunya no té rei’o‘Ni rei ni por’.

Fins i tot podria unir-se’ls JxCat, que, junt amb ERC, va demanar dijous passat a la Junta Electoral que ajornés l’acte del Rei perquè considera que serà «electoralista» i beneficiarà només les formacions polítiques «constitucionalistes».

Quan li van preguntar què passaria si el seu recurs no prosperava, la candidata de JxCat, Laura Borràs, va respondre que la seva formació va a estar«al costat de la gent», sense més concrecions. «Veurem com organitzem aquesta voluntat que no hi hagi un mitjancer de part en l’escena de les eleccions», va afegir.

Dues dates complicades

Els Mossos d’Esquadra, a través de les dades que maneja la Comissaria d’Informació, consideren que la visita del Rei a Barcelona és unes de les dues dates clau al calendari de mobilitzacions més immediat. L’altra jornada complicada és la de les eleccions generalsdel cap de setmana vinent.

L’organització de l’esdeveniment a Barcelona agrada més als responsables policials que la seva ubicació a Girona, ciutat que originalment acollia la gala d’uns guardons que porten el nom d’Elionor. La complexitat de blindar el Palau de Congressos, a l’entrada de l’avinguda Diagonal, és menor que el deprotegir un emplaçament en una ciutat com Girona, més petita i en la qual la sensació de setge policial es faria molt més present.

Notícies relacionades

El Ministeri de l’Interior ha enviat per a aquestes dues dates, les eleccions i la visita del Rei, 250 agents antiavalots més. Els nous efectius, que reforcen les mesures del nivell 4 antiterrorista, s’integraran en un dispositiu que es continua coordinant des del (CECOR) de la Conselleria d’Interior. A la sala conjunta, ubicada a la planta baixa del departament del passeig de Sant Joan, es reben imatges en temps real i els comandaments dels Mossos, en col·laboració amb els de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia, lideren la contenció dels disturbis. Així han funcionat des que va sortir la sentència contra els líders del procés.

La decisió que els cossos estatals participessin del dispositiu conjunt la va prendre l’exdirector general dels Mossos, Andreu Joan Martínez. L’objectiu era que comprovessin personalment com treballava la policia catalana per esborrar el menor indici de dubte sobre el seu compromís de garantir el dret a manifestació però també la seguretat de tots els ciutadans. La coordinació es mantindrà d’aquesta forma durant la visita del Rei.