ENTREVISTA A TV

Sánchez avisa contra el boicot al 10-N a Catalunya: «Serien delictes importants»

El candidat del PSOE també adverteix el PP de possibles «conseqüències penals» per la seva «campanya falsa»

undefined50702579 valencia 2 11 2019  pol tica elecciones generalez psoe  misl191102212418

undefined50702579 valencia 2 11 2019 pol tica elecciones generalez psoe misl191102212418 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern està preocupat per la possibilitat que la jornada de reflexió del 9 de novembre i també les eleccions es vegin entelades pelsdisturbis independentistes. «Si hi ha incidents, parlaríem de delictes importants contra els processos electorals», va assenyalar aquest dissabte a la nit el president en funcions, Pedro Sánchez.

L’Executiu tem que es pugui estendre la convocatòria de Tsunami Democràtic, la plataforma nascuda recentment per respondre a la sentència del procés, cridant a «desobeir» la Junta Electoral Central (JEC) a través de concentracions a les places catalanes un dia abans de la cita amb les urnes, fins al punt que els sectors més radicals de l’independentisme intentin boicotejar els comicis. «El Govern garantirà que la jornada electoral transcorri amb normalitat», va insistir el candidat del PSOE durant una entrevista a La Sexta en què també va acusar el PP d’estar al darrere de la «falsa campanya» que busca desincentivar la participació de l’electorat progressista.

Per a Sánchez, aquest comportament és «gravíssim» i podria tenir també conseqüències penals, motiu pel qual el PSOE, va anunciar, presentarà una denúncia davant la JEC i demanarà que en doni curs a la Fiscalia. «El PP és al darrere d’aquesta campanya d’intoxicació. No han canviat. Si abans tenien una comptabilitat en b, ara tenen una campanya en b», ha dit el candidat socialista.

La possible abstenció

Notícies relacionades

Però això no significa que Sánchez renunciï a ser reelegit gràcies al partit de Pablo Casado. Les enquestes (totes, tret de la del CIS) mostren que només hi ha dues sumes possibles per aconseguir la investidura després de les eleccions del 10 de novembre. Les dues vies tenen Sánchez com a actor principal a l’anticipar que guanyarà els comicis, però són completament diferents. La primera passa per una abstenció del PP, que recuperarà part dels seus antics votants, deixant enrere els 66 diputats que va aconseguir l’abril. La segona, per un pacte del PSOE amb Podem, el PNB i els independentistes catalans, una alternativa que els socialistes veuen llunyana per dos motius: la coalició que reclama Pablo Iglesias i els riscos que comportaria, al seu judici, que la governabilitat d’Espanya descansés sobre ERC.

Així que ara mateix, a set dies de les generals, la possibilitat que Sánchez sigui investit amb l’abstenció de Casado és la considerada més realista per l’entorn del líder del PSOE. «Rebutjar l’abstenció del PP i Cs seria negar la legitimitat dels seus escons», va dir el president en funcions, que també, davant les acusacions d’Iglesias, va tornar a deixar clar que en cap cas hi haurà una coalició amb els populars. «No governarem amb el PP. No ho hem fet en 40 anys i no ho farem ara», va concloure Sánchez.