Carta als agents

Els Mossos es defensen dels atacs de Torra

El cap de la policia autonòmica assegura que mai havien afrontat «una protesta amb tanta violència»

Sallent anima els agents després que el president instés a una investigació interna després dels disturbis

GRAFCAT3089 BARCELONA 16/8/2019.- El comisario jefe de los Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, durante la entrevista concedida este viernes a la Agencia Efe, en la que ha analizado la labor policial antes, durante y después de los atentados de Las Ramblas de Barcelona y de Cambrils (Tarragona) de hace dos años, en la víspera de que se conmemore su segundo aniversario. EFE/ Quique García

GRAFCAT3089 BARCELONA 16/8/2019.- El comisario jefe de los Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, durante la entrevista concedida este viernes a la Agencia Efe, en la que ha analizado la labor policial antes, durante y después de los atentados de Las Ramblas de Barcelona y de Cambrils (Tarragona) de hace dos años, en la víspera de que se conmemore su segundo aniversario. EFE/ Quique García / Quique García (EFE)

4
Es llegeix en minuts
Efe

El comissari en cap delsMossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha elogiat avui la «professionalitat» amb què han actuat els agents de la policia catalana en els disturbis de la setmana passada a Catalunya, en què van afrontar una «gran violència», com mai abans l’havien vist.

Així ho sosté Sallent en una carta, a la qual ha tingut accés Efe, que remarca la seva confiança en tots els agents del cos, que han intervingut en una situació «complexa» en la qual les seves actuacions «no sempre han sigut enteses ni compartida per tots, però que han aconseguit la mateixa professionalitat de sempre».

El president català, Quim Torra, va exigir ahir que s’obrís una investigació interna en els Mossos d’Esquadra per «depurar responsabilitats» si hi ha hagut mala praxi durant els disturbis de la setmana passada, mentre el conseller Miquel Buch va demanar confiança en el cos i va destacar que la policia catalana ha estat «a l’altura».

A la carta, dirigida als gairebé 17.000 agents de la policia catalana, Sallent destaca que els Mossos continuaran treballant «a tota hora» per «garantir la pau» i la tranquil·litat pública» i afirma que han demostrat que conceptes com ara «‘dedicació’, ‘professionalitat’ i ‘esperit de sacrifici’ no són només paraules».

El comissari en cap desitja una ràpida recuperació als més de 150 mossos ferits en els disturbis i assegura que «òbviament» hauria preferit que centenars de ciutadans tampoc haguessin resultat ferits durant l’actuació policial davant dels disturbis de la setmana passada per les protestes a la condemna a la cúpula del procés.

«L’ús de la força exigeix una gran responsabilitat, perquè suposa actuar sobre la integritat física de les persones que defensem i protegim. Una responsabilitat que hem dut a terme en unes circumstàncies en què hem sigut objecte d’accions de gran violència. Mai abans ens havíem enfrontat a una protesta amb tanta violència al carrer», assenyala.

A la seva carta, titulada «Confiem en tots vosaltres», Sallent agraeix als mossos que hagin treballat en llarguíssimes jornades «sense queixar-se i sense cap retret, conscients de la transcendència del moment».

«I ho heu fet malgrat que coneixíeu la complexitat de la situació, una situació en la qual les nostres accions no sempre han sigut enteses ni compartida per tots, però que s’han fet amb la mateixa professionalitat de sempre», subratlla.

«Els fets que han passat aquesta setmana els recordarem més enllà del temps que servim en el cos dels Mossos. La intensitat de les vivències, el sofriment i la fatiga han forjat en nosaltres un record inesborrable dels moments que ens ha tocat gestionar i viure», apunta.

Sallent insisteix que els Mossos són una policia «orientada a la ciutadania» i que treballa «per al seu benestar», fent gala de les seves «profundes conviccions democràtiques».

El comissari en cap agraeix als agents la «dedicació» i la «professionalitat» que han demostrat «en tot moment». «Confiem en tots vosaltres i podeu comptar amb tots els comandaments, que en tot moment estarem al vostre costat, com hem estat fent aquests dies», indica.

Sallent alerta a la carta que les protestes i reivindicacions continuaran en els pròxims dies i que no poden preveure el seu final.

«Però sí que podem assegurar que en tot moment els Mossos d’Esquadra estarem per garantir la pau i la tranquil·litat pública», assegura.

En aquest sentit, el comissari en cap detalla que s’ha rebaixat ja el dispositiu de seguretat a la fase de prealerta –des de dissabte no hi ha hagut incidents importants–, tot i que adverteix que tornaran a activar totes les seves capacitats en matèria d’ordre públic de cara al cap de setmana vinent.

Després de l’allau de crítiques per part de sectors de l’independentisme a l’actuació dels Mossos en els últims dies, Sallent transmet als agents el «reconeixement i agraïment» de «moltes institucions, entitats i particulars» que els han fet arribar missatges de suport que posen de relleu la feina que estan fent «al servei de la ciutadania». 

Marlaska també defensa els agents

El ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat també aquest dimecres la professionalitat i el treball dels policies que fan front als disturbis a Catalunya i ha recordat al president de la Generalitat que «només hi ha violència de radicals independentistes».

Notícies relacionades

«En això s’ha de ser molt clar i contundent», ha dit Marlaska en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press, «aquí no hi ha dues violències, aquí hi ha una violència exclusiva dels violents radicals, en el cas de Catalunya, dels independentistes violents».

Segons el ministre, en aquest punt «no valen equidistàncies» per part de Torra ni altres dirigents polítics. «Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil fan un exercici legítim de la força en termes de necessitat i proporcionalitat quan els violents pertorben la seguretat pública, i sempre per garantir l’ordre públic en benefici del conjunt de la societat», ha afegit.