AUDIÈNCIA NACIONAL

Els acompanyants de Puigdemont demanen l'arxivament perquè a l'expresident no se'l busca per rebel·lió

Se'ls imputa per encobriment del delicte de rebel·lió que Llarena va atribuir inicialment a l'expresident

Argumenten que amb la sentència del procés no poden ser jutjats per l'Audiència Nacional

zentauroepp50456868 graf2305  bruselas  18 10 2019   el expresidente de la gener191018115544

zentauroepp50456868 graf2305 bruselas 18 10 2019 el expresidente de la gener191018115544 / Javier Albisu

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La defensa de l’empresari Josep María Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay, investigats per delicte d’encobriment del de rebel·lió per haver acompanyat l’expresident català Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el març del 2018, ha sol·licitat a l’Audiència Nacional el sobreseïment i arxivament de les actuacions, ja que, després de la sentència del procés, l’expresident no està reclamat per rebel·lió, sinó per sedició.

Puigdemont es trobava a Finlàndia participant en una conferència quan el jutge d’instrucció del procés, Pablo Llarena, va reactivar una ordre europea de detenció i entrega contra ell del març del 2018. L’expresident va viatjar llavors amb cotxe en direcció a Bèlgica, país on es va instal·lar des que va fugir de la justícia espanyola, acompanyat dels mossos Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, i d’Alay i Matamala, i el vehicle va ser interceptat a Alemanya. Els quatre acompanyants van ser imputats a l’Audiència Nacional per encobriment del delicte de rebel·lió, ja que aleshores Puigdemont ja estava processat per aquest delicte al Tribunal Suprem.

Ara, en un escrit presentat davant el Jutjat Central d’Instrucció número 6, al qual ha tingut accés Europa Press, la defensa de Matamala i Alay adjunta tant la sentència del Suprem sobre el procés independentista com la nova euroordre dictada pel jutge Llarena contra Puigdemont. L’escrit explica que el Suprem «condemna els principals acusats pel delicte de sedició i, el que és més important als efectes que aquí interessen, descarta el delicte de rebel·lió».

Sedició per a Puigdemont

Segons remarca la defensa que exerceix l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, els arguments utilitzats pel tribunal presidit pel magistrat Manuel Marchena per descartar la rebel·lió són, «per identitat de fet i raonament, idènticament aplicables als processats rebels com el president Carles Puigdemont».

Notícies relacionades

De la mateixa manera ho ha entès, afegeix l’escrit presentat a l’Audiència Nacional, el jutge Llarena al cursar una nova euroordre pel delicte de sedició, i no pel de rebel·lió, i autoritzar l’aixecament de la suspensió de càrrec públic de Puigdemont, en el seu moment acordada en aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, «al no existir ja indicis de rebel·lió».

Per tot això, la defensa de Matamala i Alay considera que el presumpte delicte d’encobriment de rebel·lió pel qual tots dos estan imputats ja ha «decaigut», de manera que sol·licita al jutge Manuel García-Castellón que acordi el sobreseïment lliure sense més tràmit de la present causa.