Tsunami Democràtic

Els «trets» de rodaments d'acer preocupen els antiavalots

La «munició» perfeccionada que llancen els radicals antisistema a Barcelona perfora vidres i escuts de protecció dels policies

Bombers i policies sospiten de l'ús de barreges de gasolina i oli mineral d'automoció als incendis de carrer

apertura-rodamientos-girona

apertura-rodamientos-girona

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El rodament d’acer s’ha convertit en l’‘arma’ dels radicals que més preocupa els membres del contingent de reforços policials enviat per Interior a Catalunya per a la protecció d’edificis estatals i ajuda als Mossos d’Esquadra.

I els mossos antiavalots comparteixen aquesta preocupació, segons fonts de l’operatiu, ja que tres dels seus agents han resultat ferits de diversa consideració per l’impacte d’aquestes boles d’acer després de travessar els seus escuts, informen fonts de la policia catalana. Un membre de les Unitats d’Intervenció de la Policia Nacional hospitalitzat ha recuperat la consciència aquest dissabte al matí. Diverses fonts policials confirmen que va ser ferit després que una bola d’acer li travessés el casc.

En comunicacions per ràdio des dels furgons desplegats aquestes nits passades a Barcelona, Girona i Tarragona, i també als informes d’actuació que eleven els caps de cada grup a la tornada dels policies a les bases després d’una matinada d’aldarulls, apareix de forma creixent la bola metàl·lica, disparada amb potents tiradors. Tan potents que, a la seu de la Direcció de Policia Nacional a la Via Laietana, aquest dijous una d’aquestes boles va aconseguirtravessar el doble vidre de protecció d’una finestra del primer pis.

un-polica-pierde-el-conocimiento-en-bcn / periodico

Mossos de la Brigada Mòbil i membres de les Unitats d’Intervenció de la Policia Nacional reporten l’ús per part de manifestants amagats d’unes boles d’acer acanalades prèviament amb una radial, o directament amb el solc posat de fàbrica.

«Les utilitzen així perquè s’agafen millor amb la goma del tirador. Les llises són més difícils de sostenir, i encara més disparant a la carrera», explica un cap de grup dels antiavalots del Ministeri de l’Interior. La mateixa font assegura que, de vegades, alguns dels tiradors «es parapeten darrere d’altres manifestants perquè no se’ls vegi de cara».

Contra edificis

Dijous a la nit, als membres dels equips conjunts d’antiavalots els va sorprendre, després de dissoldre un dels grups més violents a la Via Laietana, d’una bossa plena d’aquestes boles, «a tall de munició».

Fonts d’Interior confirmen que «disparar» aquestes boles té un gran poder de penetració en les defenses dels policies. L’ús, que va ser freqüent en els disturbis d’Astúries, Cantàbria i Euskadi durant les protestes contra la reconversió industrial dels 80, fins ara no es reportava en les mobilitzacions catalanes. Més modernament, el recurs de «disparar» amb rodament és clàssic a l’arsenal delsantisistema als disturbis francesos i italians.

Ara a Catalunya també s’utilitza per disparar a seus judicials, com va passar aquest divendres a la nit als jutjats de Girona, un dels objectius assenyalats pels radicals després es detinguessin i s’enviessin a presó provisional alguns participants en sabotatges.

Impactes de runa i rodaments en una finestra dels Jutjats de Girona, durant els disturbis del divendres 18 d’octubre a la nit./ M.R.

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón investiga sota la presumpta figura penal de terrorisme aquests atacs.

Els grups d’UIP de la Policia Nacional (cada un està format per 50 agents) estan informant els seus coordinadors també de l’ús de punxes de ferro amb capacitat de perforar la xapa dels furgons.

Rodaments acanalats recollits per antiavalots dels Mossos i forat de punxa metàl·lica a la xapa d’un furgó de la Policia Nacional. Les dues fotos són del dijous 17 d’octubre. / J.A.c.

Analistes del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil també examinen aquests dies la freqüència amb què, en atacs suposadament coordinats de grups de manifestants a unitats d’antiavalots, almenys un dels radicals del grup treu un ganivet curt amb què intentar punxar les rodes dels furgons en què es mouen els agents policials.

Un radical intenta punxar amb un ganivet la roda d’un furgó de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra la nit del 16 d’octubre a Barcelona. / IMATGE DE tv-3

Entre la resta de l’«arsenal» que es descriu en les comunicacions dels agents, l’habitual runa, llaunes de refresc plenes de sorra, ampolles buides, ampolles amb àcid o aiguafort al seu interior, tota mena de barres metàl·liques i trossos de mobiliari urbà, cargols grans, baules de cadenes de bicicleta i moto, bengales, coets de pirotècnia i petards del model «tro», molt habituals a les falles de València i a l’abast del públic no especialitzat.

Gasolina i oli

El foc és l’altre gran element protagonista de les nits de desordres a Barcelona. Han tornat els vells còctels Molotov, renovats amb l’ús d’oli, «perquè no li esclatin a la mà a qui el llança», explica un comandament intermedi barceloní dels Bombers de la Generalitat.

Notícies relacionades

Les fonts de Bombers consultades creuen que, en els ràpids i repetits incendis de contenidors, es fa servir una barreja de gasolina i oli mineral d’automoció, o bé en altres casos de parafina i querosè de calefacció, així com de metxes pirotècniques. Fonts policials de l’operatiu del Ministeri de l’Interior coincideixen en la descripció de la primera recepta.

Les mateixes fonts refereixen un efecte col·lateral dels incendis de rodes que els CDR provoquen per tallar carreteres: «El material cremat arriba a altes temperatures i deteriora el quitrà. L’asfalt s’haurà de reparar».