LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

L'independentisme segueix en marxa

El sobiranisme corona tres jornades de caminada exhibint entusiasme en una manifestació que reuneix 525.000 persones

L'ANC exigeix al Govern que es prepari «des de ja» per «defensar i sostenir» una declaració d'independència

marxes / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mateix escenari, diferent ‘attrezzo’. Les sis columnes de lesMarxes per la Llibertatcontra la sentència del procés van confluir aquest divendres al passeig de Gràcia de Barcelona en un ambient netament pacífic i festiu. Les marquesines van tornar als seus llocs i els manifestants van trobar lloc entre una marabunta d’estelades que tapava les destrosses de la nit anterior. Les caminades d’uns 100 quilòmetres en favor de la llibertat dels presos que van començar dimecres des de Girona, Tarragona, Tàrrega, Vic i Berga van ser una injecció d’entusiasme que es va sobreposar a l’enuig dels independentistes. Una vegada a la capital catalana, es van esforçar a exhibir exemplaritat i civisme després de quatre dies consecutius de disturbis nocturns. No obstant, a pocs metres, encaputxats tornaven a la càrrega contra la policia. 

Si bé la manifestació, que va conjurar525.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, (750.000, segons els organitzadors) va estar encapçalada pels sindicats convocants de la vaga general, la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), deixant els dirigents independentistes en segon pla, el protagonisme es va reservar a les cares visibles de les entitats sobiranistes. La presidenta de l’ANCElisenda Paluzie, va aprofitar l’escena per marcar perfil i exigir al Govern que es prepari «des de ja» per «defensar i donar suport a una declaració d’independència». Una meta que els va assenyalar com a «prioritat» a la seva agenda parlamentària per «acabar el que vam començar l’1-O». Alguns consellers escoltaven el discurs en directe. 

«Ens importa molt poc quants diputats tindrà cadascun dels partits el 10 de novembre», va etzibar, àmpliament ovacionada. Amb aquesta proclama, l’ANC va tornar a situar el focus en una altra DUI, després de mesos sense portar a col·lació el dossier que va aprovar l’assemblea general per abonar la resposta social unitària a la sentència del Tribunal Suprem. «Exactament igual que la nostra lluita per la independència: qui estigui cansat, que es pari, i un altre agafarà el relleu. Però col·lectivament no ens podem aturar», va dibuixar, al·ludint a les marxes. 

Nou al·legat de Cuixart

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va cedir el seu temps a la lectura d’una missiva de Jordi Cuixart. El president de l’entitat va llançar des de la presó de Lledoners un nou al·legat que se suma al «ho tornarem a fer»: «El poble unit, mai serà oprimit», va corejar Mauri amb el recolzament dels manifestants.

Notícies relacionades

En la missiva, va demanar als sobiranistes que es mantinguin «units i no violents» malgrat «els intents d’escarment» i la «repressió» de l’Estat. En aquesta direcció, va defensar la unió per fer front als qui «voldrien» veure’ls «frustrats i dividits». «Voldrien que us quedéssiu a casa, que tinguéssiu por, perquè en el fons el que els molesta [...] és la nostra simple existència», va argüir.

La manifestació es va celebrar sense incidents i es va desconvocar al finalitzar l’acte amb una nova crida dels CDR a ocupar amb una acampada indefinida el passeig de Gràcia a l’altura de la Gran Via. Els convocants es van mostrar satisfets perquè van aconseguir marcar una nova data inèdita al calendari i equiparar la jornada a la del 3 d’octubre del 2017.