CINQUÈ DIA DE PROTESTES A CATALUNYA

Els Mossos, preocupats per la violència «sense precedents» contra els policies

Cada vegada més manifestants utilitzen proteccions i estratègies per apropar-se i atacar els agents

La policia catalana fa pinya entorn del conseller Buch i creu que és l'únic del Govern que els defensa

181019 disturbios barcelona 16 9 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Les quatre jornades d’aldarulls que s’han viscut a Barcelona han seguit un patró de violència en escalada, segons fonts de la cúpula delsMossos d’Esquadra. El nivell assolit preocupa els responsables de la policia catalana, que consideren que l’agressivitat que els manifestants mostren contra els agents no té «precedents». Tampoc a Espanya, segons constaten la resta de comandaments del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil, presents en el CECOR, el centre des del qual es coordinen tots els dispositius de contenció dels galimaties que es multipliquen al territori català des de la dura sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés. [Seguiules últimes notícies de Catalunya, en directe]

Només durant la quarta jornada de protestes virulentes a Barcelona els antiavalots de la Brigada Mòbil han disparat més de 500 projectils de foam. La immensa majoria han sigut per repel·lir l’avanç, amb escuts fets de mobiliari urbà, com ara testos i para-sols, de centenars de manifestants que pretenien arribar des del passeig de Gràcia, i pel carrer de València, fins a la Delegació del Govern espanyol.

La xifra de manifestants que busquen el contacte amb la policia augmenta dia rere dia, segons les mateixes fonts. Utilitzen roba tàcticaproteccions –com ara casc i ulleres de jardineria– i escuts. També llancen petards i coets de pirotècnia, a més del que trobin pel camí, com ara contenidors d’ampolles de vidre o pedres que aconsegueixen al destrossar les voreres.

Còctels Molotov i àcid

Dues coses han cridat especialment l’atenció als policies en el ventall d’agressions patides pels agents. La primera és que s’han llançat còctels Molotov, no només a Barcelona, sinó també a Girona, una cosa impensable en aldarulls anteriors. La segona és que alguns agents han sigut ruixats amb un líquid abrasiu –un àcid– a la capital catalana. Detalls que mostren fins a quin punt, a ulls dels Mossos, s’ha agreujat l’enfrontament amb els policies, amb qui busquen «el cos a cos». Una actitud que fins ara no s’havia produït i davant la qual els projectils de foam de les llançadores han tingut una capacitat dissuasiva limitada. I les pilotes de goma estan prohibides pel Parlamentpilotes de goma, una restricció que cap cos policial incomplirà.

Protagonitzen els atacs manifestants molt joves, catalans i sense antecedents penalsmolt joves, catalans i sense antecedents penals, tal com va avançar EL PERIÓDICO. Entre aquests, segons els Mossos, els enfrontaments violents amb els agents s’han convertit per a molts en una activitat emocionant a què s’afegeixen més des de l’eufòria i la inconsciència que des de la convicció política. Aquest dijous, sense anar més lluny, l’estratègia seguida pels Mossos va consistir a deixar-los durant una hora i mitjà sense oposició al carrer de Balmes. Van cremar nombrosos contenidors i van destrossar una oficina de CaixaBank. Els agents ni s’hi van acostar. Finalment, cap a les onze de la nit, els manifestants van anar a enfrontar-se als policies, buscant els cordons policials ubicats per protegir la Delegació del Govern espanyol, objectiu predilecte de les protestes.

Presència d’anarquistes bregats

Els agents d’Informació i d’Investigació dels Mossos han identificat ja membres decol·lectius anarquistes, bregats enprotestes antisistema, que s’han apropat pels aldarulls. Fins ara, aquestes persones, de nacionalitat espanyola, però també italiana, grega o francesa,resideixen a Catalunya. Però el temor existent és que la permanència del calendari de caos nocturn acabi atraient col·lectius estrangers fins a Barcelona, una cosa que complicaria encara més el context actual.

Crítiques des del Govern

A l’agressivitat que han d’afrontar als carrers s’uneix la pluja de crítiques als Mossos per la seva gestió dels disturbis dels últims dies, fins i tot des del Govern i el president del Parlament. La cúpula de la policia catalana creu que a Catalunya només tenen el recolzament del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Notícies relacionades

Segons fonts policials, la cúpula dels Mossos és partidària que Buch, de qui han demanat la destitució diversos sectors de l’independentisme, es mantingui al capdavant de la Conselleria, no només perquè senten que és el seu únic recolzament en el Govern, sinó perquè creuen, a més, que el seu cessament podria donar peu a l’aplicació de la llei de seguretat nacional per part del Govern espanyol.

Les fonts han destacat que Buch no ha interferit en les decisions dels comandaments policials i ha separat des del primer moment la part política de les seves atribucions de l’operació, cosa que ha propiciat una perfecta coordinació entre els diferents cossos policials.