PROTESTA PACÍFICA

Mig milió de persones clamen contra la sentència del procés a Barcelona

Les Marxes per la Llibertat han arribat a la capital catalana després de tres dies de caminada per tot Catalunya

marxes / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de mig milió de persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han concentrat aquest divendres alpasseig de Gràcia de Barcelona, moltes vingudes a peu de diferents punts de Catalunya, per protestar contra la sentència del procés, en una jornada que acaba un altre cop amb greus disturbis al carrer.

[Segueix la vaga general a Barcelona i la resta de Catalunya en directe]

Les anomenades Marxes per la Llibertat,impulsades per l’ANC i Òmnium Cultural i que van iniciar la seva etapa dimecres des de Vic, Berga (Barcelona), Tàrrega (Lleida) Girona i Tarragona –més una sisena columna de només un dia des de Castelldefels (Barcelona)–, han confluït aquest divendres al centre de la capital catalana.

Allà hi havia convocada una manifestació a les 17.00 hores però, davant l’allau de gent, s’ha convertit pràcticament en una concentració, que ha desbordat el passeig de Gràcia. 

La Guàrdia Urbana ha xifrat la participació en 525.000 persones i els sindicats independentistes convocants, la Intersindical-CSC i la IAC, l’han augmentat fins als 750.000 participants.

Ambient festiu

La concentració ha transcorregut en un ambient festiu i pacífic –semblant al de les concentracions de la Diada–, amb nombroses estelades i proclames a favor dels líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem, sense que es registressin incidents fins que ha sigut desconvocada cap a les 18.30 hores.

No obstant, en paral·lel i al marge d’aquesta manifestació, s’han començat a produir disturbis a uns carrers de distància, a Via Laietana, davant la seu de la Direcció General de la Policia.

L’ANC defensa la independència

Des de l’escenari de la mobilització al passeig de Gràcia, situat a l’altura de Diputació, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha cridat a les forces independentistes a «defensar i donar suport a una declaració d’independència».

Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó per sedició, ha demanat als catalans –a través d’una carta llegida pel vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri– que es mantinguin «units i no-violents» malgrat «els intents d’escarment» i la «repressió» per part de l’Estat.

A través de Twitter, el president de la Generalitat, Quim Torra, no ha entrat a fer valoracions polítiques sobre el full de ruta i s’ha limitat a aplaudir les «marxes per la llibertat»: 

«¡Moltes gràcies a tots els que heu demostrat la força cívica i pacífica del moviment independentista! ¡Guanyarem i endavant, sempre endavant!», ha assenyalat Torra, després que dijous llancés al Parlament la seva proposta d’exercir l’autodeterminació aquesta la legislatura.

Tres dies de caminada

Notícies relacionades

Les Marxes per la Llibertat han arribat aquest migdia a Barcelona. La primera ha sigut la que avui ha sortit a les 8.00 hores de Sant Quirze del Vallès, que és resultat de la suma de les columnes que d’entrada van sortir de Berga i de Vic. Els participants hi han arribat per la C-58 i han entrat per la Meridiana, on els esperaven milers de persones per sumar-se a la mobilització. L’hora prevista d’arribada era les 13 hores, però s’han avançat.

Els milers de participants de la columna de Girona, que han sortit aquest matí de Premià de Mar i han recorregut l’N-II fins al Masnou per després seguir fins a Badalona, on s’ha sumat el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Finalment, la columna ha arribat a Barcelona i ha ocupat la Gran Via en direcció a la plaça de les Glòries. Per la seva banda, les marxes de Tarragona i Tàrrega, que han sortit de Martorell, han parat a Pallejà i a Sant Vicenç dels Horts i ha ocupat la B-23 abans d’omplir la Diagonal.